Berlingske Business

Forsikringsselskaber straffes ikke for ulovlig overvågning

billede troels lund
Troels Lund Poulsen vil ikke stramme lovgivningen for forsikringsselskabers efterforskningsmetoder, men han er klar til at indgå i yderligere dialog om, hvordan Finanstilsynet fremadrettet skal holde snor i forsikringsbranchen. Foto:

Danske forsikringsselskaber har i mindst tre tilfælde benyttet sig af ulovlig overvågning af kunderne, men det bliver ikke straffet, slår minister fast til samråd. Socialdemokraterne vil have klarere regler.

I mindst tre tilfælde er det sket, at danske forsikringskunder er blevet hemmeligt overvåget af deres forsikringsselskab via en skjult monteret GPS-sender på kundens bil, men selvom det nu er slået fast, at overvågningen er ulovlig, vil de pågældende forsikringsselskaber ikke blive straffet.

Det fastslog erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) på et samråd torsdag. Ministeren var sammen med justitsminister Søren Pind (V) indkaldt til samråd af Socialdemokraterne, der ønsker klarere regler på området, efter blandt andre Berlingske har beskrevet forsikringsselskabernes brug af ulovlig overvågning.

Efter en grundig undersøgelse af forsikringsselskabernes efterforskning ved mistanke om forsikringssvindel slog Finanstilsynet ved årsskiftet fast i en rapport, at GPS-overvågningen er ulovlig. Tilsynet valgte dog ikke at gøre yderligere ved de to forsikringsselskaber, der i tre tilfælde altså har benyttet den ulovlige overvågning.

Tirsdag: Forsikringsselskaber

Og dette bakker erhvervsministeren op om, sagde han på samrådsmødet.

»I forhold til de tre konkrete tilfælde med brug af GPS-sporing har Finanstilsynet valgt ikke at komme med særskilte tilsynssanktioner over for de to involverede selskaber. Det skal ses i lyset af, at det er Finanstilsynets opfattelse, at GPS-sporing har fundet sted som følge af, at der har været en generel misforståelse i branchen om denne praksis' lovlighed,« sagde Troels Lund Poulsen og fortsatte:

»Jeg mener i den forbindelse, at det er fornuftigt, at Finanstilsynet har anlagt en generel betragtning med fokus på at sikre, at reglerne fremover bliver overholdt. Finanstilsynet vil naturligvis reagere, hvis selskaberne fremadrettet skulle benytte efterforskningsmetoder, som er blevet underkendt i rapporten.«

De to pågældende selskaber er ikke nævnt i rapporten, men tidligere har landet største forsikringsselskab, Tryg, oplyst til Berlingske, at selskabet har benyttet GPS-overvågning. Også Alm. Brand har fortalt til Berlingske, at selskabet én gang har benyttet metoden, men ikke gør det længere.

Forsikringsovervågning vækker skarp kritik

Ingen hårdere straffe på vej

Socialdemokraterne var ved dagens samråd repræsenteret ved erhvervsordfører Morten Bødskov, retsordfører Trine Bramsen samt uddannelses- og forskningsordfører Mette Reissmann.

De spurgte til straframmen i straffeloven for at benytte sig af ulovlig overvågning, og justitsminister Søren Pind oplyste, at det kan give en bøde på 5.000-10.000 kr. eller fængsel i op til fire måneder.

Trine Bramsen spurgte Søren Pind, om han vil være med til at se på, om straframmen skal hæves.

»En bøde på 5.000-10.000 kr. lyder ærligt talt ikke af særligt meget, når man tænker over de erstatninger, som der her er tale om. Og derfor kunne incitamentet til at bryde loven måske også være skævt, når man stiller det over for sanktionen for at gøre det,« sagde Trine Bramsen.

PADBORG forsikringsselskaber bruger sociale medier

Men den var Søren Pind ikke med på. Han henviste til, at sanktionsmuligheden slet ikke har været benyttet endnu.

»Jeg synes, at det er en tanke værd, at der er en strafferamme, der går op til fire måneders fængsel, som aldrig har været brugt. Spørgsmålet er , om den naturlige og logiske konsekvens er at sætte strafferammen op. Det ved jeg ikke rigtigt. Jeg synes, at vi skal følge samtalerne (mellem parterne i sagen, red.), og så må vi se, hvor det ender henne,« sagde Søren Pind.

Han nævnte i øvrigt på samrådet, at straffelovrådet for tiden ser på nogle af de lovgivningsmæssige rammer og er blevet bedt om at overveje, om der er behov for at modernisere straffelovens regler om krænkelser af privatlivets fred, herunder spørgsmålet om privates brug af GPS-pejlingsudstyr.

På mødet gentog Troels Lund Poulsen, hvad han sagde på et samråd i februar, der ligeledes handlede om forsikringsselskabernes efterforskningsmetoder. Nemlig, at han ikke ser behov for yderligere regulering på området.

Jens christian hansen

»I forhold til spørgsmålet om yderligere regulering har min holdning heller ikke på dette område ændret sig siden samrådet i februar. Jeg mener fortsat, at den eksisterende lovgivning på området er tilstrækkelig,« sagde han.

Han indbød dog samtidig Socialdemokraterne til et nyt møde inden sommerferien, hvor de kan diskutere, hvordan Finanstilsynet skal agere fremadrettet over for forsikringsselskaberne i spørgsmålet omkring efterforskningsmetoder.

»Jeg kan ikke forsvare nogen af de ting, der er kommet frem (om ulovlig overvågning, red.). Det sagde jeg også allerede i starten, da Berlingske begyndte af afdække det her. Og derfor vil jeg gerne indbyde til en snak om, hvordan vi så kan lave en opfølgning på rapporten. Det kan man gøre på flere forskellige måder, men jeg synes, at det skal være i regi af det, som jeg nu har sagt,« sagde erhvervsministeren.

Det er Morten Bødskov glad for, fortalte han efterfølgende til Berlingske Business. Hidtil har forsikringsselskaberne forholdt sig til et kodeks, som branchen selv har udarbejdet. Dette kodeks gav tidligere mulighed for benyttelse af GPS-overvågning, men dette er dog efterfølgende blevet slettet af brancheorganisationen.

Morten Bødskov mener fortsat, at kodekset er for slapt, og at der derfor skal klarere regler til.

»Vi mener, at der skal laves en egentlig vejledning, som skal udstedes af ministeren, for hvordan forsikringsselskaberne kan benytte sig af denne form for overvågning. Vi synes, at branchens kodeks er alt for løst. Vi har behov for en vejledning, som strammer op, og som ser på spørgsmålet om sanktioner, altså bødestørrelser, og ikke mindst kontroller. Det er både den interne kontrol og ekstern stikprøvekontrol af enkeltsager og afgørelsen i de enkeltsager,« siger Morten Bødskov.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen