Berlingske Business

Forbrugerrådet støtter ny rådgiverlov

Forbrugerrådet støtter ny rådgiverlov - 1
Foto:

Forbrugerrådet er en varm tilhænger af forslaget om en ny rådgiverlov, der kan gøre det nemmere for kunder at komme igennem med deres klager mod dårlig bankrådgivning.

En lov, som skaber klare retningslinier for bankrådgivning, er meget savnet hos Forbrugerrådet.

"Der er noget i lovgrundlaget, som er helt forkert, så vi synes absolut, en rådgiverlov er en god ide," siger afdelingschef i Forbrugerrådet Vagn Jelsøe.

Rådet ser gerne, at loven direkte forbyder banker at rådgive om lånefinansierede investeringer til privatkunder, Et andet område, som det gerne ser meget bedre reguleret, er kundernes risikotagning.

"Vi så gerne, at man bliver enige om en risikoklassificering. Kunden opfatter ofte lav risiko på en anden måde end banken," siger Vagn Jelsøe

Kunden taber ofte
Forbrugerrådet sidder på to af de fem pladser i Pengeinstitutankenævnet. Andre to pladser er forbeholdt bankernes organisation Finansrådet, mens formandskabet er højesteretsdommer Peter Blok i øjeblikket.

Ofte taber kunden i Pengeinstitutankenævnet, fordi kunden kun kan henholde sig til den almindelige aftaleret og den almindelige erstatningsret, og derfor selv sidder med bevisbyrden i langt de fleste sager.

"Der er helt klart et problem. Når det handler om sager om dårlige rådgivning, så vil bankernes respræsentanter i nævnet stort set aldrig give kunden ret," siger Vagn Jelsøe.

Politisk støtte til nye regler
De to juraprofessorer Lennart Lynge Andersen og Nina Legind rejser i dag kritik af lovgrundlaget for kunder, der vil klage over dårlig bankrådgivning. Reglerne for god skik betyder, at det er forholdsvis enkelt at give banken en bøde eller et påbud, hvis den yder dårlig rådgivning, mens kunden har en meget længere vej til erstatning.

Professorerne foreslår, at hele området flyttes tilbage til Forbrugerombudsmanden og dermed væk fra Finanstilsynet. Desuden vurderer de, at en egentlig rådgiverlov, som man allerede har i Sverige, vil være nødvendig.

Både Venstres erhvervsordfører, Jacob Jensen, og Socialdemokraternes, Orla Hav, er villige til at se på reglerne. Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen (K).

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen