Berlingske Business

Første direktør forlader Danske Bank efter hvidvasksag

aa
Foto:

Chefen for erhvervskundeforretningen i Danske Bank har opsagt sin stilling. Formanden i banken henviser til hvidvasksagen i Baltikum.

Hvidvaskskandalen ser ud til at have trukket sit første offer i den øverste direktion hos Danske Bank.

Banken meddeler til markedet, at Lars Mørch i dag har opsagt sin stilling som chef for erhvervskundeforretningen i Danske Bank. Lars Mørch har været ansat i Danske Bank siden 1999 og været ansvarlig for Business Banking siden 2012, herunder International Banking, som inkluderer den baltiske forretning.

Berlingske har kunnet afsløre markante problemstillinger i bankens ageren i Estland. Her har dens filial tilsyneladende været centrum for omfattende hvidvask af milliarder af kroner, der trækker tråde til mistænkelige selskaber, der angiveligt var ejet af et opsigtsvækkende persongalleri, der blandt andet omfattede Putin-familien, den russiske efterretningstjeneste FSB og diktaturet i Aserbajdsjan.

Danskerne dumper Danske Bank på troværdighed og rådgivning

Drøftet situation over flere uger

Og formand Ole Andersen nævner selv sagen i forbindelse med Lars Mørchs opsigelse.

»Jeg respekterer Lars Mørchs beslutning om at fratræde sin stilling. Selvom undersøgelserne af forholdene omkring den estiske non-resident portefølje endnu ikke er afsluttet, står det nu klart, at banken burde have igangsat grundigere undersøgelser på et tidligere tidspunkt, end det var tilfældet. Sådanne undersøgelser ville have givet os forståelse for problemernes fulde omfang tidligere og medført hurtigere handling. Vi har drøftet denne situation med Lars Mørch over de seneste uger,« siger formanden i meddelelsen.

Opsigelsen kommer altså før, at den igangværende undersøgelse, som Ole Andersen, nævner, er færdig. Danske Bank iværksatte i efteråret en mere omfattende undersøgelse med ekstern hjælp fra advokatfirmaet Bruun & Hjejle, da man her ifølge bankens topchef Thomas Borgen havde opdaget, at omfanget af problemerne i Estland var meget større, end bankens ledelse havde haft nogen som helst anelse om. Den forventes først færdig til september, men allerede nu erkender formanden altså på ny, at der burde have været gjort mere.

Borgen

 

Til bunds

Bestyrelsen er ifølge meddelelsen »fortsat opsat på at komme til bunds i sagen om den afviklede non-resident portefølje i Estland og præsentere resultaterne af de igangværende undersøgelser, når de er klar«.

Til Berlingske har formanden tidligere gjort det klart, at undersøgelsen nok skulle få konsekvenser, hvis det skulle vise sig at være nødvendigt.

»Jeg vil godt sige en ting klart: Ingen må være et øjeblik i tvivl om, at hvis disse undersøgelser afdækker forhold af en sådan karakter, at det skal have konsekvenser, så bliver de konsekvenser selvfølgelig draget,« sagde han i midten af marts.

business Formand klar til at sælge B&O

Og de første konsekvenser ser altså ud til at være taget, inden undersøgelsen er færdig.

Lars Mørch vil blive fritaget for sine forpligtelser i banken »snarest« og stopper formelt hos Danske Bank ved udgangen af oktober 2019, mens hans ansvarsområde for erhvervskundeforretningen vil blive overtaget midlertidigt af topchef Thomas Borgen.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen