Berlingske Business

Finner køber op i Topdanmark og giver tilbud på det hele

topdanmark
Christian Sagild, direktør i Topdanmark. Foto:

Den finske finansgigant Sampo ejer nu 33 pct. af forsikringsselskabet Topdanmark og giver dermed købstilbud til de resterende aktionærer. Købstilbudet sker af pligt, og derfor tilbyder Sampo ingen præmie til de øvrige aktionærer.

Den nordiske finansgigant Sampo køber nu yderligere op i Danmarks næststørste forsikringsselskab, Topdanmark.

Sampo, der i forvejen ejer Nordens største forsikringsselskab, If, samt er største aktionær i Nordens største bank, Nordea, køber yderligere 200.000 stk. af aktierne i Topdanmark.

Dermed kommer Sampos ejerandel op på godt 33 procent af Topdanmark. Det betyder, at Sampo har pligt til at indgive et købstilbud på resten af aktierne i Topdanmark.

Kari Stadigh

Noget tyder dog på, at Sampo ikke går efter at få fat i hele Topdanmark. Således tilbyder Sampo ingen præmie i købstilbudet, men tilbyder alene den højeste kurs, som selskabet i denne omgang har købt aktier i Topdanmark til.

Sampo skriver da også i en meddelelse, at det obligatoriske købstilbud ikke forventes at forøge Sampos ejerandel i Topdanmark væsentligt.

Ledelsen i Sampo, der har den finske milliardær Björn Wahlroos som medejer og bestyrelsesformand, har tidligere givet udtryk for, at selskabet ønskede at øge sin andel af Topdanmark. Tidligere har ledelsen dog sagt, at de vurderede, at aktiekursen var for høj.

kari

Flytter aktier til hovedselskabet

Hidtil har Sampos Topdanmark-aktier været ejet via datterselskabet If Forsikring, som Sampo ejer 100 pct. af. Nu har selve Sampo købt aktierne fra If Forsikring - disse svarer til 33,13 procent - og derudover har Sampo købt yderligere 200.000 aktier, hvilket bringer den samlede beholdning op på 33,34 procent.

Der har tidligere været debat om, hvorvidt If Forsikring var ifaldet pligten om at afgive et købstilbud, i og med at If Forsikrings ejerandel af Topdanmark var over 33 pct.

Finanstilsynet afgjorde dog, at If Forsikring ikke ifaldt denne pligt. Det skyldes, at ejerandelen på de 33 procent ikke var fremkommet ved aktivt at opkøbe aktier, men ved at Topdanmark gennem en årrække har gennemført flere aktieopkøbsprogrammer.

Michael Pram Rasmussen_pix

I takt med at Topdanmark har opkøbt og annulleret egne aktier, er If Forsikrings andel langsomt steget.

Sidder på magten i Topdanmark

Selvom Sampo »blot« ejer en tredjedel af Topdanmark, sidder den finske koncern reelt på magten i Topdanmark. Topdanmarks aktier er fordelt ud på en masse mindre aktionærer, og da en stor del af disse ikke møder op til Topdanmarks generalforsamlinger, har Sampo gennem flere år haft over 50 pct. af stemmerne på generalforsamlingerne.

Det har Sampo blandt andet benyttet til at få en mand i bestyrelsen hos Topdanmark. Således er svenske Torbjörn Magnusson blevet valgt som næstformand i Topdanmark-bestyrelsen.

26BUSTopDanmark-Bannere-Fla.jpg

Dette er ret usædvanligt, da Torbjörn Magnusson samtidig er adm. direktør i If Forsikring, der reelt kan betragtes som en konkurrent til Topdanmark.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen