Berlingske Business

Finanstilsynet tvinger andelskasse til at fyre direktøren

billede JAK
Andelskassen J.A.K. Slagelse har ifølge Finanstilsynet ikke overholdt hvidvaskningslovgivningen. Det har nu kostet direktør Wolmer Møller jobbet. Foto:

En sjællandsk andelskasse har ifølge Finanstilsynet brudt lovgivningen om hvidvaskning af penge. På den baggrund har tilsynet krævet andelskassens direktør fyret. Andelskassen kalder det en misforståelse.

I en sag om hvidvaskning af penge tager Finanstilsynet nu opsigtsvækkende midler i brug og gennemtvinger en fyring af Wolmer Møller, der er direktør i Andelskassen J.A.K. Slagelse.

Finanstilsynet skriver i en anonymiseret afgørelse på sin hjemmeside, at tilsynet har været på inspektion hos virksomheden (Andelskassen J.A.K. Slagelse), for at kontrollere om andelskassen lever op til hvidvaskningsloven, der omhandler forebyggende foranstaltninger mod hvidvask af udbytte og finansiering af terrorisme.

Konklusionen på inspektionen er, at andelskassen langt fra lever op til kravene og dermed bryder loven.

»Finanstilsynet har på baggrund af inspektionen og det modtagne materiale vurderet, at virksomhedens foranstaltninger til forebyggelse af hvidvask af udbytte og terrorfinansiering er helt utilstrækkelige,« skriver Finanstilsynet.

På den baggrund har Finanstilsynet valgt at gennemtvinge en fyring af den ansvarlige person, andelskassens direktør Wolmer Møller.

»Finanstilsynet påbyder i medfør af § 351, stk. 1, i lov om finansiel virksomhed, [udeladt] at afsætte direktør [udeladt], jf. § 64, stk. 3, nr. 4, i lov om finansiel virksomhed. Påbuddet skal opfyldes med øjeblikkelig virkning,« skriver Finanstilsynet i den anonymiserede redegørelse.

Andelskassen J.A.K. Slagelse skriver på sin hjemmeside, at andelskassen ikke er enig i afgørelsen og har indbragt sagen for domstolene. Andelskassen oplyser videre, at direktør Wolmer Møller har valgt at trække sig, indtil sagen er afgjort.

Ifølge Andelskassen J.A.K. Slagelse beror sagen på en misforståelse.

»Andelskassen blev gjort bekendt med Finanstilsynets kritikpunkter primo juli 2015. Det var - og er fortsat - Andelskassens vurdering, at en del af Finanstilsynets kritik er baseret på misforståelser omkring Andelskassens faktiske håndtering af hvidvaskområdet,« skriver Andelskassen J.A.K. Slagelse på sin hjemmeside.

Andelskassen skriver videre, at den efter egen vurdering har levet op til de gældende regler på området, men at andelskassen i lyset af Finanstilsynets kritik dog har besluttet at gennemgå procedurer og forretningsgange for at sikre, at der ikke i fremtiden kan rejses tvivl om, hvorvidt andelskassen overholder reglerne på hvidvaskområdet.

»Andelskassen er selvfølgelig ærgerlig over, at Finanstilsynet har valgt at indgive politianmeldelse. Andelskassen vil dog i den forbindelse samarbejde fuldt ud med myndighederne og ser frem til at komme med en fyldestgørende redegørelse for håndteringen af hvidvaskområdet,« skriver Andelskassen J.A.K. Slagelse.

Andelskassen J.A.K. Slagelse er blandt landets økonomisk mest udfordrede pengeinstitutter. Ifølge den årlige store risikovurdering af landets pengeinstitutter, Den Danske Pengeinstitutsektor, som BankResearch står bag, og som Berlingske Business bragte tidligere i år, ligger Andelskassen J.A.K. Slagelse helt i bunden.

Dermed er andelskassen ifølge analysen det danske pengeinstitut, der har den klart største økonomiske risiko.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen