Berlingske Business

Finanstilsynet fratager bankejer og formand stemmeretten

billede københavns andelskasse
Københavns Andelskasses formand og hovedejer har modvirket en fornuftig og forsvarlig drift af andelskassen, siger Finanstilsynet. Foto:

Københavns Andelskasses formand og hovedejer, Jesper Bak, har ifølge Finanstilsynet medvirket til uforsvarlig kreditgivning og ladet andelskassen købe aktiver fra egen virksomhed. På den baggrund har han fået frataget sin stemmeret. Jesper Bak vil anke afgørelsen.

Den finansielle sektors vagthund, Finanstilsynet, langer nu voldsomt ud efter erhvervsmanden Jesper Bak, der er både formand og hovedejer i Københavns Andelskasse.

Ifølge Finanstilsynet har Jesper Bak været involveret i en række yderst kritisable forhold, og på den baggrund har Finanstilsynet frataget Jesper Bak stemmeretten i Københavns Andelskasse.

Såfremt Jesper Bak skulle have lov til at beholde sin stemmeret, ville det »modvirke en fornuftig og forsvarlig forvaltning« af andelskassen, skriver Finanstilsynet i sin opsigtsvækkende afgørelse.

29BUSandelskassen.jpg

Blandt anklagerne fra tilsynet er, at Jesper Bak som bestyrelsesmedlem har medvirket til uforsvarlig kreditgivning.

»Der blev bevilget en række lån til en snæver kreds af forretningsforbindelser eller selskaber, som disse har en interesse i, uden at disse lån havde været behandlet i instituttets (Københavns Andelskasse, red.) normale bevillingssystem,« skriver Finanstilsynet blandt andet i afgørelsen, der ligger på tilsynets hjemmeside i anonymiseret form.

Finans.dk kunne fortælle, at der var tale om Jesper Bak, og Jesper Bak bekræfter over for Berlingske Business, at han har fået frataget sin stemmeret i Københavns Andelskasse.

»Ja. Det kan jeg godt bekræfte. Udover det har jeg desværre ingen kommentarer, udover at vi naturligvis anker afgørelsen til erhvervsankenævnet,« skriver Jesper Bak i en sms.

Udover den uforsvarlige kreditgivning har Jesper Bak ifølge Finanstilsynet overtrådt habilitetsregler i forbindelse med bestyrelsesarbejdet.

Jesper Bak skulle angiveligt blandt andet have deltaget i behandlingen af sager, hvor han var åbenlyst inhabil - f.eks. et tilfælde, hvor Københavns Andelskasse har købt aktiver fra en virksomhed, som Jesper Bak ejer.

Desuden har Jesper Bak efter Finanstilsynets vurdering været drivkraften bag, at der i flere tilfælde har deltaget en person i hele bestyrelsesmøder i Københavns Andelskasse, uden at vedkommendes rolle var klarlagt i modstrid med den finansielle regulering. Dermed opstod der betydelig risiko for, at vedkommende modtog oplysninger, som ikke lovligt kunne videregives til denne.

Finanstilsynet har endvidere konstateret, at Jesper Bak frem til sin indtræden i bestyrelsen har haft en fremtrædende rolle som ekstern konsulent i andelskassen på usædvanlige vilkår bl.a. med egen adgang til instituttets datasystemer og kundeoplysninger og involvering i bestyrelsesbeslutninger.

08BUSPix-Rene-Poulsen-12360.jpg

»Finanstilsynet fandt derfor efter en samlet vurdering af kapitalejerens (Jesper Bak, red.) indflydelse på instituttet (Københavns Andelskasse, red.), at en fortsat opretholdelse af stemmeretten på kapitalbeviser kontrolleret af kapitalejeren (Jesper Bak, red.) ville modvirke en fornuftig og forsvarlig forvaltning af instituttet (Københavns Andelskasse, red.), idet kapitalejeren (Jesper Bak, red.) via stemmeretten ville kunne indvælge repræsentanter, som ville kunne fortsætte den sammenblanding af varetagelsen af instituttets (Københavns Andelskasse, red.) og kapitalejernes interesser med kapitalejerens (Jesper Bak, red.) interesser i andre selskaber og derigennem fortsat modvirke en fornuftig og forsvarlig forvaltning af instituttet,« skriver Finanstilsynet i afgørelsen.

Københavns Andelskasse har været gennem en turbulent periode de seneste år. Andelskassen var i store økonomiske problemer, da en investorgruppe anført af Jesper Bak trådte til i 2014 og skød ny kapital ind i andelskassen.

JØRN ASTRUP HANSEN

Siden har andelskassen været gennem en række direktørskift og udskiftning i bestyrelsen. Blandt andet er Jesper Bak på nuværende tidspunkt formand i andelskassen, mens hans hustru, advokat Lisbeth Bak, en overgang var direktør i andelskassen.

Jesper Bak har en ejerandel i Københavns Andelskasse på over 25 pct. via sit selskab Dansk OTC.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen