Berlingske Business

Finanstilsynet fører skærpet tilsyn med flere banker

DenJyskeSparekasse_tilsyn_Business
Ifølge Jyllands-Postens oplysninger er Den Jyske Sparekasse et af de pengeinstitutter, der i år er kommet under skærpet tilsyn, men det ønsker Den Jyske Sparekasse ifølge avisen ikke at bekræfte. Foto:

Det samlede udlån fra banker, som Finanstilsynet fører skærpet tilsyn med på grund af øget risiko for krak, er på mindre end ét år vokset med over 20 procent.

I starten af året førte Finanstilsynet skærpet tilsyn med udlån for 50 milliarder kroner på grund af øget risiko for krak i banker med problemer. Nu er beløbet vokset til 61 milliarder kroner, hvilket udgør omkring 3,5 procent af det samlede udlån i Danmark. Det viser en gennemgang foretaget af Jyllands-Posten.

»Det er et svaghedstegn, at udlån fra banker under tilsyn fylder mere end for et år siden,« siger professor ved Institut for International Økonomi og Virksomhedsledelse og Center for Corporate Governance ved Copenhagen Business School Caspar Rose til avisen.

Ifølge ham kan der være to forklaringer på stigningen:

»Enten går Finanstilsynet mere kritisk til værks under inspektionsbesøg. Eller også har flere banker ganske enkelt ikke den nødvendige soliditet og udlånskvalitet«.

Finanstilsynet sætter banker under skærpet tilsyn, hvis der er risiko for, at de løber ind i solvensproblemer inden for et år til halvandet.

»Vi har gennem det seneste år set, at gruppen af udfordrede institutter ændrer sig. For eksempel kan nye, store nedskrivninger ved en inspektion være det, der sætter et institut under skærpet tilsyn. Set i forhold til den samlede banksektor er risikoen for mulige solvensproblemer dog uforandret. Det er fortsat vores opfattelse, at sektoren som helhed er robust,« siger direktør for Finanstilsynet Ulrik Nødgaard til Jyllands-Posten.

Seniorrådgiver ved Institut for Økonomi og Ledelse ved Aalborg Universitet Lars Krull er bekymret for de banker, som ifølge Finanstilsynet er i farezonen for at krakke.

»61 milliarder kroner er ikke et stort tal i forhold til det samlede bankudlån. Men problemet er, at det er koncentreret på nogle mindre banker,« siger Lars Krull.

En af bankerne, der er kommet under skærpet tilsyn, er Basisbank.

»Det betyder, at Finanstilsynet stiller krav, blandt andet om hvor meget man må øge sine risici, altså sine udlån. Derfor kan man ikke bare vokse så meget, som man vil,« siger administrerende direktør i Basisbank Lars Thuesen.

Ifølge Jyllands-Postens oplysninger er Den Jyske Sparekasse et af de øvrige pengeinstitutter, der i år er kommet under skærpet tilsyn. Med udlån for 12,2 milliarder kroner vil Den Jyske Sparekasse være en stor del af årsagen til, at mængden af udlån fra banker, som risikerer at krakke, er steget så meget.

Det ønsker Otto Feierskov, direktør i Den Jyske Sparekasse, ifølge avisen ikke at bekræfte.

»Jeg må henholde mig til det brev, vi har fået fra tilsynet, og som er publiceret, og deraf fremgår det ikke,« siger han til Jyllands-Posten.

I Lokale Pengeinstitutter, der er brancheforeningen for de små banker, hæfter direktør Jan Kondrup sig ved, at det formentlig er få banker, som er i fare for at krakke, og at der er »enkelte banker, som fortsat kæmper med udlån ydet før krisen«.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen