Berlingske Business

Finanstilsynet advarer om boligboble og undersøger banklån

q
Finanstilsynet ser nu med stor alvor på prisudviklingen på boliger i København og Århus. Det er så alvorligt, at myndigheden nu er ude og hente information om bankernes udlånspolitik med henblik på at undgå, at der bliver taget for store risici. Foto:

Det primære opsynsorgan for banker i Danmark, Finanstilsynet, advarer nu om en mulig fremtidig pris­korrektion på markedet for ejer- og andelsboliger. Danske Banks cheføkonom deler bekymringen.

Finanstilsynet ser nu med stor alvor på prisudviklingen på boliger i København og Aarhus. Det er så alvorligt, at myndigheden nu er ude at hente information om bankernes udlånspolitik med henblik på at undgå, at der bliver taget for store risici.

»Vi har stort fokus på institutternes udlån til boliger i særligt København og Aarhus på baggrund af den lave rente og de store prisstigninger. I øjeblikket er vi ved at kortlægge, hvordan en række af de store og mellemstore institutter agerer på boliglånemarkedet i de store byer, blandt andet med hensyn til ændringer i krav til kundernes gældsfaktor og rådighedsbeløb,« lyder det fra Finanstil­synets direktør Kristian Vie Madsen.

08BUSPix-projekterlejlighed.jpg

Således har Finanstilsynet skrevet ud til en række af landets banker og sparekasser for at undersøge, hvordan de belåner fast ejendom.

Særligt, hvor meget gæld kunderne optager i forhold til for eksempel indkomst, er interessant for myndighederne. Det er især interessant, hvis kunder får lov til for eksempel at købe en ejendom, som koster fire-fem gange deres samlede indkomst.

»Gældsfaktoren kan i den aktuelle situation være særlig vigtig som styringsredskab for bankerne, fordi den ikke på samme måde som rådighedsbeløbet bliver påvirket af den lave rente,« fortsætter Kristian Vie Madsen.

Finanstilsynet har ikke ønsket at udlevere det brev, som er blevet sendt til bankerne.

Tilpas forsigtighed

Baggrunden for Finanstilsynets reaktion over for bankerne kan findes i en rapport, som myndigheden offentliggjorde i maj. Her løftes endda en pegefinger i forhold til, at priserne kan komme til at falde fremadrettet.

pix_lone

Det vil således være en boligboble, som springer, ligesom vi så det i 2007 og 2008, hvor situationen efterlod hundredtusinder af danske boligejere insolvente – det vil sige ude af stand til at sælge deres boliger uden at sidde tilbage med gæld:

»De lave renter har allerede været en medvirkende faktor til stigende boligpriser særligt i københavnsområdet. Hvis renterne stiger igen, er det sandsynligt, at det påvirker boligpriserne. Det Systemiske Risikoråd udsendte i marts 2015 en observation, hvor penge- og realkreditinstitutterne opfordres til at anvende en tilpas forsigtighed i kreditgivningen i forhold til belåning af fast ejendom, der tager højde for en mulig fremtidig priskorrektion på især det københavnske ejer- og andelsboligmarked,« fremgik det af rapporten med titlen markedsudvikling for pengeinstitutter 2014.

Også her opfordrede Finanstilsynet bankerne til at udvise agtpågivenhed.

Til BT

»Pengeinstitutterne skal derfor vise forsigtighed i udmåling af pantets værdi ved udlån til boligformål og samtidig nøje vurdere kundernes sårbarhed over for stigende renter. Finanstilsynet undersøger, om penge­institutterne udviser tilstrækkelig forsigtighed i forbindelse med nyudlån.«

I Danske Bank er cheføkonom Steen Bocian også bekymret for situationen på boligmarkedet:

»De prisstigninger, vi ser for øjeblikket, er bekymrende. Hvis en så kraftig prisvækst fortsætter i København, er det med ret stor sikkerhed en boble. Jeg ved det ikke med sikkerhed, men advarselssignalet bør lyde.«

Steen Bocian henviser til, at der har været en prisvækst på over 20 procent i København, og det er voldsomt:

»Det er mere, end hvad der er sundt, når vi ikke har så meget vækst i økonomien. En prisvækst på over 20 procent på lejligheder i København skal der jo ikke være, når vi i øvrigt ikke har prisvækst på noget som helst.«

Økonomer ser tegn på boligboble i København København er gå

Men selv om Steen Bocian er bekymret, kan der stadig være lang tid til, at en eventuel boble springer på boligmarkedet med prisfald til følge.

»En ekstremt lav rente kan presse priserne op, men når renten stiger igen, kan det føre til, at hus- og lejlighedspriserne falder. Det må man tage med som en risikofaktor. Omvendt er mit bedste bud, at boblen så vil blive større, før den bliver mindre. For jeg tror, at renterne bliver ved med at være lave et godt stykke tid endnu. Samtidig kan bedring i økonomien igen presse priserne op, men det gør jo bare bekymringen endnu større.«

Advarslerne kommer efter, at også Nationalbanken i juni advarede om, at priserne på boliger stiger voldsomt.

Billige lån

»Længerevarende prisstigninger kan med tiden blive selvforstærkende, hvis husholdningerne begynder at basere deres købspris i dag på en forventning om højere boligpriser i fremtiden. Det kan skabe bobler på boligmarkedet,« fremgik det af Nationalbankens rapport om Danmarks finansielle stabilitet.

tage

Et problem er ifølge Nationalbanken, at bankerne og realkreditten låner ud med baggrund i folks privatøkonomi, ud fra at de kan sidde med et fastforrentet lån, som p.t. har en rente på tre procent. Men realkreditselskaberne skal være opmærksomme på, at »den variable rente hurtigt kan komme til at overstige dette niveau«, advarer Nationalbanken.

I Spar Nord, som kom med et rekordregnskab onsdag, er den garvede bankdirektør Lasse Nyby endnu ikke så bekymret bortset fra visse steder i København:

»Det er klart, at vi ser meget store prisstigninger med tociftrede vækstrater. Men der er grobund for det, fordi renten er så lav. Det er først alvorligt, når vi ser en tendens til spekulativ adfærd og kunder, der køber flere lejligheder. Det har vi ikke set endnu,« lyder det fra Lasse Nyby, som blandt andet giver en god vækst i aktiviteten på boligmarkedet en del af æren for fremgangen i bankens regnskaber.

lejlighed

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen