Berlingske Business

Finansiel Stabilitet får nej til »fisketur«

05BUSErnst--Young.jpg
Finansiel Stabilitet får ikke lov til at tømme skabe og skuffer hos revisionsgiganten EY i jagten på materiale, der kan bevise, at revisorerne ikke har udført deres arbejde for Roskilde Bank tilfredsstillende. Foto: Jonas Skovbjerg Fogh

Højesteret har nægtet at give Finansiel Stabilitet lov til at tømme skabe og skuffer hos revisionsgiganten EY (Ernst & Young) i jagten på beviser mod revisorerne i retsopgøret efter Roskilde Banks krak.

Statens oprydningsselskab Finansiel Stabilitet led i juni i år et ubehageligt nederlag i Højesteret i oprydningsselskabets intensive jagt på beviser mod Roskilde Banks revisorer. Finansiel Stabilitet har bedt om at få udleveret alle revisionsgiganten EYs (Ernst & Young) arbejdspapirer vedrørende den krakkede bank. Men Højesteret sagde nej til Finansiel Stabilitets »fisketur«.

Højesterets kendelse vækker glæde hos EY:

»Vi er glade for den klare kendelse. Vi får stadfæstet, at revisor ikke skal udlevere sine interne arbejdspapirer, når dette ikke har et specifikt formål, men blot er til en under­søgelsesmæssigt præget gennemgang. Det er et knæsat princip,« siger juridisk chef i EY, Niels Skat Rørdam.

Revisionsgiganten E&Y samt firmaets to tidligere Roskilde Bank-revisorer, statsautoriseret revisor Tommy Nørskov Rasmussen og statsautoriseret revisor Palle Valentin Kubachs arbejdspapirer fylder 50 ringbind, som Finansiel Stabilitet altså gerne vil have fingre i i håb om at finde materiale, der kan bevise, at revisorerne ikke har udført deres arbejde ordentligt.

Finansiel Stabilitet holder E&Y-revisorerne medansvarlige for, at Roskilde Bank blev drevet uforsvarligt med ensidigt fokus på vækst i udlån til ejendomssektoren uden hensyn til risikoen for tab. Derfor afkræver statens oprydningsselskab de to revisorer samt otte tidligere medlemmer af ledelsen og revisionsgiganten EY en milliard kroner i erstatning ved en retssag, som efter planen begynder i oktober ved Østre Landsret.

04BUSRoskilde-bank2.jpg

Med en såkaldt editionsbegæring i hånden har Finansiel Stabilitet blandt andet forlangt alle revisionsprotokollater og arbejdspapirer vedrørende Roskilde Banks betydelige engagementer, interne revision, ledelsesberetning og opgørelse af solvens­behov udleveret.

Vurderinger fra sagkyndige

Finansiel Stabilitet mener, at EY-revisorernes arbejdspapirer kan have afgørende betydning for at vurdere, om forretningsgange og kontrolprocedurer i banken rent faktisk blev efterlevet, og landsretten imødekom da også Finansiel Stabilitets editionsbegæring på en række områder i december 2014.

Men E&Y kærede sagen til Højesteret. Revisionsfirmaet argumenterede, at Finansiel Stabilitet ville på »fisketur« i revisorernes papirer: »Begæringen må anses for begrundet i et ønske om en undersøgelsesmæssigt præget gennemgang uden åbenbar relevans for sagens oplysning, også kaldet en »fisketur«,« lød det fra E&Y under retssagen.

12BUSLasse-Lindblad-3.jpg

Finansiel Stabilitet har siden Roskilde Banks krak indhentet vurderinger fra en række sagkyndige. Skønsmænd (statsautoriserede revisorer) har ad flere omgange gransket såvel intern som ekstern revision i Roskilde Bank, og de statsautoriserede revisorers brancheforening FSR har via sit Responsumudvalg besvaret en stribe spørgsmål.

Som Berlingske fortalte fredag, har hverken skønserklæringer eller responsa leveret nogen rygende pistol, som Finansiel Stabilitet kan bruge som skyts i erstatnignssagen mod revisorerne. Professor i revision, Claus Holm, vurderede i går over for Berlingske, at skønsmændenes konklusioner støtter, at Roskilde Banks eksterne revisorer har gjort deres arbejde på betryggende vis.

Flere spørgsmål til FSRs udvalg

Men både skønsmænd og FSR gør dog opmærksom på, at de mangler en del materiale for at kunne vurdere EY-revisorernes arbejde fuldt ud. Skønsmændene skriver eksempelvis:

»Skønsmændene har ikke fået fremlagt intern revisions konklusions­notater og underliggende arbejdspapirer vedrørende væsentlige og risikobehæftede områder eller ekstern revisions egen konklusionsdokumentation i form af en gennemgang af intern revisions konklusionsnotater på det udførte arbejde på væsentlige revi­sionsområder, men anser nævnte notater med videre, som nødvendige for at konkludere som sket af ekstern revision.«

13BUSKristian-Andersen.jpg

Trods nederlaget i Højesteret har Finansiel Stabilitet stadig en chance for at finde belastende materiale om revisorerne. Oprydningsselskabet stillede en række nye spørgsmål til FSR Responsumudvalg i maj. Problemet er bare, at FSR først kan have sit svar klar hen mod jul – længe efter at erstatningssagen efter planen går i gang i oktober i Østre Landsret.

Østre Landsret har givet grønt lys til, at svarene fra FSR kan inddrages i retssagen, når de er klar. Men det er EY utilfreds med, og revisionsgiganten har søgt Procesbevillingsnævnet om tilladelse til at kære landsrettens beslutning til Højesteret.

TV: Syv år efter krak: Nu starter opgør om Roskilde Bank:

 

fwe

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen