Berlingske Business

Færøsk bank indgår forlig med sin tidligere direktør i injuriesag

Jørn Astrup Hanse
Jørn Astrup Hansen, pensioneret bankdirektør og den mand, der blev sendt til Færøerne for at rydde op i Eik Bank for Finansiel Stabilitet. Foto:

Tidligere bankdirektør Jørn Astrup Hansen har indgået forlig med Eik Bank (nu Betri Bank) i en injuriesag, som banken havde anlagt mod bankens tidligere leder.

Jørn Astrup Hansen, tidligere bankdirektør for Eik Bank (i dag Betri Bank) og Midtbank, har indgået et forlig med den færøske bank i en injurie i forbindelse med en sag om et omstridt skattefradrag.

Det meddeler Betri Bank i en pressemeddelelse.

eik bank

I februar i år underkendte de færøske skattemyndigheder et skattefradrag på 90 mio. kr., som Eik Bank har forsøgt at få gennemført, efter at den danske stat tilbage i 2010 reddede banken i forbindelse med en konkurs.

Banken blev den gang overtaget af det statslige selskab Finansiel Stabilitet, som indskød to mia. kr. i kapital og indsatte Jørn Astrup Hansen, der har en fortid som direktør i Midtbank, som direktør i det nye selskabet. Banken skiftede efterfølgende navn til Betri Bank.

Efter en gennemgang af bankens aktiver fandt Jørn Astrup og Finansiel Stabilitet behov for at nedskrive værdien af aktiverne med omkring 500 mio. kr. Det blev som en følge af den såkaldte Bankpakke 1 dækket af Danmarks øvirgie banker, og Eik Banks egenkapital blev nedskrevet fra to til knap 1,5 mia. kr.

Eik Bank blev i 2011 solgt 70 pct. af banken til en færøsk forsikringskoncern, og Jørn Astrup Hansen skiftede i den forbindelse fra at være direktør til at være Finansiel Stabilitets repræsentant i bankens bestyrelse. I 2015 købte forsikringsselskabet de sidste 30 pct. af banken.

jørn astrup

Skattesagen opstod, da Eik Banks ledelse ansøgte de færøske skattemyndigheder om at få skattefradrag for tabet på de 500 mio. kr.

Den disposition var Jørn Astrup Hansen stærkt uenig i, og han nægtede derfor at underskrive regnskabet for 2015 og forlod derefter bestyrelsen.

»Jeg kunne ikke medvirke til at dræne den færøske landskasse for 90 mio. kr. Efter min bedste opfattelse uden ethvert grundlag,« udtalte Jørn Astrup Hansen i forbindelse med sagen til Berlingske lige som han også kommenterede sagen i flere andre medier.

I en kronik i det færøske medie Solialurin brugte Jørn Astrup blandt andet ordet »skattesvig«.

31BUSPix3-Carsten-Dybvad-10.jpg

Eik Bank fandt kritikken uberettiget og grundløs og valgte derfor at stævne Jørn Astrup Hansen for injurier.

I februar i år tabte Betri Bank (Eik Bank) så sagen og har nu besluttet ikke at anke den, selvom bankens ledelse er uenig i afgørelsen.

Efter beslutningen om ikke at anke sagen, har partene valgt at indgå et forlig i injuriesagen.

»Jørn Astrup Hansen bekræfter, at han ikke har haft til hensigt at beskylde banken eller dennes ledelse for at have forsøgt at begå skattesvig, ligesom han ikke har givet udtryk for, at banken bevidst har givet TAKS urigtige oplysninger med henblik på at opnå et skattefradrag. Jørn Astrup Hansen beklager, at bankens ledelse har opfattet kritikken som udtryk herfor,« skriver Betri Bank i pressemeddelelsen.

Parterne har aftalt ikke at kommentere forliget yderligere i offentligheden, fremgår det også af meddelelsen.

 

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen