Berlingske Business

Færøerne ruster sig til krise

Færøerne ruster sig til krise - 1
Færøernes nye lagmand vil skaffe hjælp til øernes virksomheder, så de kan modstå finanskrisen. Foto: Henning Bagger, Scanpix

Færøske virksomheder skal sikres hjælp i Eksportkreditfonden, mens færingerne skal have højere understøttelse. Det meddelte lagmanden i sin nytårstale.

TÓRSHAVN: Færøernes landsstyre arbejder nu på, at også færøske virksomheder får mulighed for at blive sikret af den statsejede danske virksomhed Eksportkreditfonden.

I sin første nytårstale, som Kaj Leo Johannesen fra Sambandspartiet holdt for færingerne, siden han blev lagmand for tre måneder siden, gjorde han en del ud af den finansielle krise, hvis dønninger også rammer Færøerne.

Kaj Leo Johannesen meddelte, at ikke blot indgår de færøske pengeinstitutter i det sikkerhedsnet, der blev stillet under bankerne i Danmark for nylig, men der arbejdes nu på, at de færøske virksomheder også kan få mulighed for at benytte ordningen under Eksportkreditfonden.

»Nogle virksomheder på Færøerne oplever for tiden, at det er svært at få økonomisk sikkerhed for varer, der skal eksporteres. Dette er årsagen til, at vi nu søger om at få del i den danske statsejede ordning,« sagde Kaj Leo Johannesen, der endvidere henviste til, at Færøerne har ansvar for en del fonde med indestående på flere milliarder kroner. Den nye lagmand gjorde det klart, at det største tab for Færøerne i forbindelse med krisen vil være, hvis nogle af beboerne bliver tvunget til at flytte fra øerne. Af samme grund har Landsstyret besluttet at hæve arbejdsløshedsunderstøttelsen ligesom mulighederne for omskoling for dem, der bliver arbejdsløse, bliver forbedret.

De kommende år agter landsstyret endvidere at øge investeringerne og reducere driftsomkostninger. Selvom det medfører underskud på de offentlige finanser, så pointerer Kaj Leo Johannesen, at den færøske landskasse har mulighed for at finansiere et sådan underskud.

Den nye lagmand kom samtidig med en appel til de kræfter af det færøske samfund, der ikke tolererer bl.a. homoseksualitet.

»Mit inderlige ønske er, at alle - også færinger, der har boet flere år i udlandet og nu er flyttet hjem, samt andre nationaliteter, som har bosat sig her - skal føle sig velkomne på Færøerne. Mit ønske er, at alle tager den færøske identitet til sig og føler sig som færinger. Vores identitet skal omfatte alle - uanset politisk ståsted, religion, hudfarve og seksualitet,« pointerede Kaj Leo Johannesen.

De tre store partier Sambandspartiet, Folkeflokken og Socialdemokratiet dannede i slutningen af september en bred regeringskoalition, der tæller 20 ud af Lagtingets tilsammen 33 medlemmer bag sig.

Ritzau

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen