Berlingske Business

EU-Parlamentet kommer danske bankkunder til hjælp

EU_banker_Busienss
Arbejdernes Landsbank er en af de banker, hvor man endnu kan oprette en bankkonto gratis. Foto:

Danske bankkunder er kommet et skridt nærmere billigere og mere omfattende basal service i banken, efter at Europa-Parlamentets økonomiudvalg mandag aften stemte ja til betalingskortdirektivet.

En række danske banker ser ud til at skulle tage deres politik for oprettelse af bankkonti op til revision efter at Europa-Parlamentets økonomiudvalg mandag aften med 42 stemmer mod tre stemte ja til nye fælles EU-regler for at oprette såkaldte basiskonti i bankerne.

Reglerne er en del af et nyt såkaldt betalingskortdirektiv, som blandt andet har fået opbakning fra den socialdemokratiske gruppe i Europa-Parlamentet.

Direktivet, som nu skal gennem en formel godkendelse i Europa-Parlamentets plenarsamling og herefter skal forhandles på plads mellem parlamentet og Ministerrådet, skal sikre, at banker stiller basale bankkonti til rådighed for borgerne enten gratis eller til en »rimelig« pris.

Hackere bryder ind i netbank trods NemID

Når det nye direktiv bliver gennemført, vil det betyde, at danske politikere skal fastlægge, hvorvidt en basal bankkonto skal tilbydes helt gratis, eller - hvis der skal tages betaling - hvad en »rimelig« pris er.

Samtidig går betalingskortdirektivet videre end de danske regler, når det handler om den service, der følger med en basal bankkonto: Ifølge direktivet skal en almindelig indlånskonto også give adgang til betalingskort, netbank og betalingsserivce.

I den danske bekendtgørelse om god skik for finansielle virksomheder står der blot, at et pengeinstitut ikke uden en individuel og saglig begrundelse kan nægte at oprette en almindelige indlånskonto. Services som betalingskort og netbank er ikke nævnt.

Bank

»Det er meget glædeligt, at vi får sat en stopper for bankgebyrers himmelflugt. Den senere tid har desværre vist, at bankerne har indledt en usund konkurrence om at skubbe de mindst attraktive bankkunder væk,« siger Emilie Turunen, der i dag er medlem af Europa-Parlamentets økonomiudvalg for Socialdemokraterne.

Ifølge Emilie Turunen har alle danskere brug for en bankkonto til at få udbetalt løn, betale regninger og lave indkøb på nettet.

»Derfor er det glædeligt, at vi nu kan se frem til, at der kommer en øvre grænse for, hvad det skal koste at oprette en basal bankkonto,« siger hun.

Den senere tid har der ellers herhjemme været debat om stigende gebyrer på bankkonti, senest efter at Jyske Bank satte deres oprettelsesgebyr på en grundkonto op til 925 kr. om året mod tidligere 400 kr. med virkning fra 1. november i år. Med kontoen følger så til gengæld adgang til netbank, hævekort samt to gratis hævninger om måneden.

pix_banker

Gebyrstigningen kommer samtidig med, at Jyske Bank har besluttet at opretholde kassefunktioner ude i lokalafdelingerne, mens de fleste andre banker lukker ned.

Til Jyske Banks egen TV-kanal på jyskebank.dk har selskabets direktør Anders Dam forklaret, at banken forventer tilstrømning af én-konto-kunder, som kun har en konto til f.eks. offentlige ydelser, som bliver hævet med det samme igen. Denne type kunder er der ikke meget forretning i for banken, hvis ikke gebyret bliver hævet.

De fleste banker herhjemme kræver betaling af kunderne for at oprette en basiskonto. Det gælder dog ikke Nordea og Arbejdernes Landsbank samt enkelte mindre banker.

3110dkbank

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen