Berlingske Business

Er elefanten virkelig lagt i graven?

pix-finansredaktør
Peter Nyholm Jensen, finansredaktør. Foto:

»Elefanten i rummet,« er et godt gammelt britisk udtryk om et stort problem, der enten bliver ignoreret eller forbliver uløst. Masser af eksperter til eller uden for blokken har talt om refinansieringsproblematikken, som netop den ukendte faktor, som kan udløse uoverskueligt store problemer for dansk økonomi.

Årsagen er ganske åbenlys for de indviede. De danske husholdninger er nemlig i verdenseliten, når det gælder deres gældsætning. I gennemsnit skylder vi tre gange husholdningerne årlige disponible indkomst bort. I Sverige, hvor man også er bekymret over befolkningens gældssætning er gearingen til sammenligning på 1,7 gange den disponible indkomst.

07BUSSass-Realkreditraadets.jpg

Årsagen til den høje gældssætning er først og fremmest det »hæderkronede« danske realkreditsystem. Men selvom de danske realkreditselskaber igen og igen har pralet af sikkerheden ved det danske system, så har det en åbenlys svaghed. Nemlig at en pæn del af de danske realkreditobligationer(F1-lån) skal sælges hvert år.

Set med forbrugerøjne er F1-lånet genialt. Det har hidtil vist sig at være det billigste boliglån, og der er næsten ingen kurstab ved det, hvis man skal ud af det i utide i modsætning til f.eks. F3 og F5-lån med længereløbende rentetilpasning.

Men set fra myndighedernes og fra de magtfulde kreditvurderingsbureauers side kan der opstå det meget alvorlige problem, at man på et tidspunkt ikke kan få solgt de obligationer for mange hundrede milliarder kroner. Det vil betyde massive rentestigninger for store dele af befolkningen med ødelæggende konsekvenser for privatforbruget og væksten. Det kan også betyde, at et helt realkreditinstituts obligationssalg slår fejl - instituttet vil så være nødlidende - og konsekvenserne vil være uoverskuelige for både boligejere og finanssektor, ligesom tilliden til det danske system vil fordufte. Det kan blive den systemfejl, som slår bunden ud af det danske finansielle system - og sender os ud i en ny og uoverskuelig krise.

07BUShusehoej.jpg

Men det kan ikke længere ske med den nye løsning, mener i hvert fald Nationalbankens direktør Lars Rohde, som selv lægger hovedet på blokken og kalder problemet for løst.

Endnu mangler vi at se, hvordan særligt de investorer, som hidtil har elsket F1-lånene, reagerer på løsningen. For vil de kræve en betydelig merrente for at købe obligationerne, så hænger boligejerne på den regning.

Vi må også formode, at pakkens ophavsmænd har clearet modellen med kreditvurderingsbureauerne. For siger de god for løsningen, kan vi omvendt håbe, at de danske realkreditselskaber igen får luft til at konkurrere om kunderne i stedet for at konkurrere om, hvem der tør hæve priserne mest.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen