Berlingske Business

Ejere betalte sig selv 82 mio. for Nets-rådgivning

11BUSBo-Nilsson-152242.jpg
»Vi har trukket stærkt på vores ejere i forbindelse med at forstå, hvilken retning vi skulle i,« siger Bo Nilsson om regningen på 82 mio. kr. fra ejerne. Arkivfoto: Linda Kastrup

De to amerikanske kapitalfonde Advent og Bain har opkrævet et stort beløb for at rådgive Nets, som de selv ejede. De har blandt andet hjulpet med at udpege den strategiske retning, forklarer topchefen.

Det er dyrt at blive rådgivet af sine ­egne ejere. Nets, der ejer Dankortet, har modtaget en faktura på 82 mio. kr. for at få hjælp fra de fonde, som ejer Nets.

De tre Nets-ejere – Advent og Bain og den danske pensionskasse ATP – har for de penge hjulpet selskabet med at finde en retning for, hvordan Nets skal udvikle sig, forklarer Nets.

»Vi har trukket stærkt på vores ejere i forbindelse med at forstå, hvilken retning vi skulle i,« siger Bo Nilsson.

Han fortæller, at ejerne i perioder har haft medarbejdere i Nets hovedkontor, hvor de har hjulpet med en række projekter op til børs­noteringen i september.

»Der har været en assistance fra deres side, da vi blev børsnoteret. Det har de mange kompetencer i, og det betyder, at der har været en betaling. De har absolut bidraget konstruktivt til den her børsnotering,« siger Bo Nilsson.

10BUSBo-Nilsson-142850.jpg

Samlet kostede børsnoteringen af Nets 454 mio. kr. En del af de penge er ifølge Nets de 82 mio. kr., ejerne har fået, mens resten er gået til de mange investeringsbanker, advokater, revisorer, kommunikationsbureauer og andre, som var involveret i at sende selskabet på børsen.

Præcis, hvad fondene har fået i timeløn, er uklart. Men ved at antage, at en konsulentløn er på ca. 2.500 kr. i timen, vil det svare til, at 19,5 medarbejdere fra fondene hver har arbejdet et helt år for Nets.

Hverken Advent, Bain eller ATP vil udtale sig om, hvorfor de har fået den store betaling fra Nets, som er omtalt i onsdagens kvartalsregnskab.

»Advent Funds, Bain Capital Funds og ATP Investment har sendt en faktura til gruppen for konsulentarbejde og anden rådgivning på 82 mio. kr.,« fremgår det af regnskabet.

pix-Dankort

Berlingske ville blandt andet gerne have spurgt fondene, om der er nogle skatte­mæssige fordele ved at få betaling for konsulentarbejde frem for de afkast, som fondene har fået ved børsnoteringen. Det kan nemlig være en forklaring, vurderer Robert Spliid, der er ­ekstern lektor på CBS i København og har skrevet flere bøger om kapitalfonde.

»Umiddelbart kommer pengene samme sted fra, men der kan være skattemæssige fordele ved at gøre det sådan her. Betaler fonden pengene ud af afkastet, betales konsulentregningen af beskattede midler. Betales regningen derimod af virksomhedens overskud, kan udgiften trækkes fra i skat,« siger Spliid.

Han er generelt uforstående over for det store beløb, som virksomhederne betaler til råd­givere.

»Selskaberne bruger generelt meget store summer på rådgivning. Det kan man godt overraskes over, fordi man kunne forvente, at ­bestyrelsen netop var sat ind qua dens evner til at tænke strategisk,« siger Spliid.

Nets udsteder 42, 3 millioner aktier i børsnotering

Hård børsstart

Nets var i september igennem en succesfuld børsnotering, som investorerne var villige til at købe sig ind i for 30 mia. kr. Siden har aktien haft det svært. Trods et omfattende forsøg fra emissionsbankerne på at stabilisere kursen, er aktierne i Nets siden faldet med 19 pct.

Bo Nilsson sagde torsdag til Berlingske, at en del af forklaringen er, at flere nyheder om blandt andet MobilePays betydning er blevet misforstået. Han sagde, at den pålagte stilleperiode efter noteringen har forhindret Nets i at forklare sig.

Nets-aktien er siden kvartalsregnskabet ­steget godt fem pct. til kurs 127,70.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen