Berlingske Business

Efter hvidvask-sag og Panama Papers: Partier skærper indsats mod hvidvask

Aftale om hvidvask
Erhvervsminister Brian Mikkelsen orienterer onsdag formiddag den 21. juni 2017 om en ny politisk aftale om bekæmpelse af hvidvask, der ventes indgået mellem et bredt udsnit af Folketingets partier.. (Foto: © Uffe Weng/Scanpix 2017) Foto:

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) præsenterer i dag en ny politisk aftale om bekæmpelse af hvidvask, der ventes indgået mellem et bredt udsnit af Folketingets partier.

Et bredt politisk flertal skærper nu indsatsen mod hvidvask efter en række skandalesager.

»Vi skal ganske enkelt have stoppet de skruppelløse forbrydere, som flytter penge over landegrænserne. Aftalen indeholder derfor et ganske omfattende katalog af initiativer, der skaber langt bedre muligheder for at håndhæve lovgivningen om hvidvask effektivt og sikkert,« siger erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) i en pressemeddelelse.

Aftalen betyder blandt andet, at reglerne til ledelsen i bankerne skærpes, ligesom Finanstilsynet får mulighed for at lukke en bank ved særlig grove overtrædelser af hvidvask-lovgivningen.

»Jeg må desværre erkende, at bankerne ikke har haft nok fokus på at sikre, at reglerne blev overholdt. Aftalen vil af samme grund også sætte langt større fokus på hvidvask i ledelsen hos de finansielle virksomheder. Vi markerer klart overfor banker og rådgivere med aftalen, at de skal leve op til deres samfundsansvar, hvis de vil undgå alvorlige sanktioner,« siger Brian Mikkelsen i pressemeddelelsen.

Hvidvask

Den nye politiske aftale kommer i kølvandet på især to markante sager det sidste år. Først skandalen om det såkaldte Panama Papers for et år siden, hvor især Nordea kom i skudlinien. Senest har Berlingske afdækket, hvordan milliarder, der ifølge myndighederne i Moldova stammer fra kriminalitet i bl.a. Rusland, er endt på konti i blandt andet Danske Bank Estland. En sag, som Danske Bank har beklaget:

»Vi var langt fra dygtige nok til at forhindre, at vores filial i Estland blev misbrugt - formentlig til hvidvask frem til 2014. Det var forhold, som vi selv konstaterede, og som vi selv rettede op på, da vi blev opmærksomme på problemet,« sagde Danske Banks chefjurist Flemming Pristed på en høring i Folketinget om hvidvask for nylig.

21BUSArunas-Masenas11-13581.jpg

Med aftalen skærpes blandt andet egnetheds- og hæderlighedskrav hos ledelsen både ved ansættelse og løbende herefter. Herved kan medlemmer af en bestyrelse eller direktion drages til ansvar, hvis der finder en overtrædelse af hvidvasklovgivningen sted. Aftalen betyder også, at der skal udarbejdes en samlet hvidvaskstrategi, at strafferammen for hæleri hæves fra 6 år til 8 års fængsel, at bødesanktioner hæves, lige som Finanstilsynet får mulighed for at inddrage tilladelsen til at drive finansiel virksomhed ved grove overtrædelser af lovgivningen om hvidvask.

«Vi skal sikre, at alvorlig hvidvaskkriminalitet straffes hårdt ved domstolene. Derfor forhøjer vi nu strafferammen i hæleribestemmelsen, så der kan udmåles en endnu hårdere straf til de personer, der begår hvidvask af meget omfattende karakter. Samtidig vil den nye hvidvaskstrategi medvirke til at styrke samarbejdet mellem myndighederne på hvidvaskområdet,« siger justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

28MAGArunas-Masenas-121321.jpg

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen