Berlingske Business

Dommere tvinger tilsyn til at åbne munden i banksager

Henrik Bjerre-Nielsen
Henrik Bjerre-Nielsen. Arkvifoto. Foto:

Den tidligere chef i Finanstilsynet skal tvinges til at fortælle om sin kontrol med Roskilde Bank, som væltede i 2008.

Og Finanstilsynet skal også røbe detaljerede informationer om kunder i den ligeledes krakkede Løkken Sparekasse.

Det er dommerne i henholdsvis Østre Landsret og Vestre Landsret, som har besluttet at hamre hul i tavshedspligten.

Afgørelserne er truffet i forbindelse med to retssager. De drejer sig om, hvorvidt uforsvarlig drift og enorme tab i de to pengeinstitutter skal udløse erstatning.

Imidlertid stritter Finanstilsynet imod. Tilsynet vil ikke bøje sig for landsdommernes afgørelser og er derfor gået videre til Højesteret.

BM

I Finanstilsynet lægger man vægt på, at man er underlagt en skærpet tavshedspligt, forklarer kommunikationschef Søren Møller Christensen.

»I begge tilfælde er der tale om at få fastlagt, i hvilket omfang hensynet til Finanstilsynets tavshedspligt og oplysninger om enkelte kunder skal afvejes i forhold til andre hensyn, som man ønsker at tilgodese med retssagerne,« siger han.

søren kaae

Begge retssager er rejst af Finansiel Stabilitet, som kaldes det statslige skraldespandsselskab.

I Vestre Landsret gælder det Løkken Sparekasse. Her kræver man 275 millioner kroner af den tidligere direktør, bestyrelsesformand, næstformand samt revisionen.

Finanstilsynet har nægtet at fremlægge detaljer om enkeltkunders forhold.

Men landsretten har slået fast, at det "uomgængeligt nødvendigt" at få adgang til informationerne.

I Østre Landsret handler det om Roskilde Bank. Direktion, bestyrelse og revision afkræves en milliard kroner.

Her drejer striden sig om, hvorvidt Finanstilsynets tidligere direktør Henrik Bjerre-Nielsen og tidligere vicedirektør Flemming Nytoft Jørgensen, samt en tredje fra tilsynet skal tvinges til at vidne.

Valentin: Kreditvurdering var min styrke

Situationen for Henrik Bjerre-Nielsen er ret speciel.

Han er nu chef for Finansiel Stabilitet, hvis advokater har indkaldt ham som vidne. Men samtidig protesterer hans tidligere arbejdsgiver, Finanstilsynet, altså imod, at han åbner munden.

I en kendelse skærer landsretten igennem. Konklusionen er, at "hensynet til hemmeligholdelse bør vige for hensynet til sagens oplysning."

Retssagen om Roskilde Bank er i fuld gang. Derimod er Løkken Sparekasse først på rettens program i efteråret 2018 og frem.

Hvornår Højesteret tager stilling til striden om tavshedspligt, vides endnu ikke.

FILES-BRITAIN-EU-POLITICS

/ritzau/

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen