Berlingske Business

Det her er den værste sag, jeg har kendt i mine 24,5 år som statsrevisor

Onsdag - Dagens foto
Skatteekspert vil have kulegravet Skat, efter at Rigsrevisione­­­n er kommet med skarp kritik af Skat og Skatte- ministeriet i sagen om udbytteskat. Foto:

Skatteekspert vil have kulegravet Skat, efter at Rigsrevisione­­­n er kommet med skarp kritik af Skat og Skatte- ministeriet i sagen om udbytteskat.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) skal gribe endnu hårdere fat efter Rigsrevisionens benhårde kritik af både Skat og Skatte­ministeriet på grund af skandalen om udbytteskatten. Der er brug for, at samtlige hjørner i Skat kommer under lup. Ellers er der alt for stor risiko for, at nye milliardhuller kan opstå.

Sådan lyder det fra advokat og partner hos advokatfirmaet Tommy V. Christiansen, Torben Bagge. Rigsrevisionen fremlagde onsdag en længe ventet rapport, efter at det sidste år kom frem, at udenlandske svindlere har lænset Skat for 9,2 mia. kroner ved at kræve udbytteskat tilbage, selv om den aldrig har været betalt.

Karsten Lauritzen var hurtigt ude og bebude en række nye tiltag, der blandt andet indeholder skærpet kontrol og eventuelt en strammere lovgivning.

Skatter

Torben Bagge ser positivt på initiativerne fra regeringen, men han frygter, at det ikke er nok til at forhindre nye fadæser.

»Det, man kan være nervøs for, er, hvornår den næste store møgsag opstår. Siden udbyttesagen kom frem, har der været sagen med momssvindel. Det er to store huller på et halvt år, hvor milliarderne er strømmet ud af kassen,« siger Torben Bagge.

»Problemet er, at Skat hele tiden er bagud. Hver gang man har set et problem, har man sendt flere ressourcer den vej, men man har bare taget dem fra et andet sted. Jeg synes, at man skal prøve den anden vej rundt. Hvis det her havde været en privat virksomhed, som havde været ude for det her, ville den have lavet et 360 graders eftersyn af hele virksomheden for at se, om noget halter. Det er det samme, som Skat skal gøre,« siger Torben Bagge, der påpeger, at disse vanskeligheder ikke er nogen, regeringen kan lovgive sig ud af, da der er tale om svindlere, som ikke overholder loven.

Skatteminister

Thomas Rønfeldt, lektor i skatteret og fagansvarlig for skatteområdet ved Aalborg Universitet, er enig i, at der er behov for at kigge nærmere på Skat.

»Med henblik på både udbytte- og momsskandalen lugter det af, at der sidder nogle kriminelle netværk bagved og leder efter hår i suppen. De sidder simpelthen og stress­tester det system, der hedder Skat, og de forsøger at udnytte mulige huller til at drage personlig fordel af det,« siger Thomas Rønfeldt.

Han påpeger, at det ikke er Skats med­arbejdere, der skal være i søgelyset, men at man bør undersøge, om digitaliseringen er gået hurtigere end kontrollen.

»Det vil ikke undre mig, hvis der kommer en ny skandale, hvor man igen kan se, at man har haft for blind tillid til it-systemer og måske trådt lidt for meget tilbage til den gode gammeldags manuelle kontrol. Mere manuel kontrol vil kunne afhjælpe, at huller i systemet, ikke bliver udnyttet,« siger Thomas Rønfeldt.

Dennis Flydtkjær

Rigsrevisionens kritik blev fulgt op af bemærkningerne fra Statsrevisorerne, og herfra var ordlyden også skarp. Statsrevisorerne påtaler på det skarpeste, at Skat havde udført en helt utilstrækkelig kontrol med refusionen af udbytteskatten.

»Jeg vil helt uden tøven sige, at det her er den værste sag, jeg har kendt i mine 24,5 år som statsrevisor,« siger formanden for Statsrevisorerne Peder Larsen (SF).

En anden af statsrevisorerne udtaler også kritik i hårde vendinger.

»Det er stærkt kritisabelt, at man har systemer indrettet, hvor der overhovedet ikke er nogen kontrol med, om den pågældende er berettiget til at modtage en refusion eller ej, og uden at der er noget kontrol­apparat i forhold til, hvorledes bankerne håndterer det i forhold til de pågældende kunder. Det er dybt kritisabelt, at der slet ikke er noget kontrol­apparat til rådighed,« siger Lars Barfoed (K).

Blandt de politiske partier på Christiansborg er alle enige om, at der er tale om en kæmpeskandale. Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær, mener, at sagen er nødt til at få konsekvenser både på arbejdet i Skat og i Skatteministeriet, men også for nogle af de ansvarlige chefer i Skat, hvoraf nogle af dem allerede er sendt hjem.

»Det nye i den konklusion, vi har fået fra Statsrevisorerne, er, at Skatteministeriet også har fejlet, fordi det ikke har reageret på de oplysninger, det har fået i 2010 og 2013. Det har faktisk bare sat passivt hen og kigget på det. Det er klart, at der er nødt til at også blive styrket noget på tilsynet fra Skatteministeriet, som er fremadrettet, for at få fulgt op på de her ting, for det er helt uacceptabelt, at man ikke har gjort noget som helst,« siger Dennis Flydtkjær.

Danske møbelklassikere går som varmt brød på det japanske marked. I 2015 steg møbeleksporten til Japan med knap 75 procent i forhold til året før – en udvikling, som vækker stor glæde hos producenterne af de ikoniske møbler.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen