Berlingske Business

Derfor får nogle Roskilde-aktionærer ikke erstatning

pix_rosKILDE_bUSINESS
Forbrugerombudsmand Henrik Øe har skaffet erstatning til en gruppe tidligere kunder i Roskilde Bank, der købte aktier på et bestemt tidspunkt. Andre aktionærer får ingenting ud af forliget. Foto:

Det er langt fra alle tidligere Roskilde Bank-aktionærer, der får erstatning med dagens forlig. Læs Forbrugerombudsmandens forklaring på, hvordan forliget endte, som det gjorde - og hans vurdering af chancerne for, at andre aktionærer kan få nogle af deres penge tilbage.

Forbrugerombudsmand Henrik Øe lukker i dag sidste kapitel i den treårige sag, han har ført på vegne af tidligere Roskilde Bank-aktionærer mod det statslige skraldespandsselskab for krakkede banker Finansiel Stabilitet.

Det startede med cirka 400 klager over den sjællandske bank på Henrik Øes Skrivebord og er nu endt med forlig, der giver tusindvis af de tidligere aktionærer erstatninger på op mod 60 procent af de tab, de har lidt.

»Jeg er overordnet meget tilfreds med forliget, som jo nu medfører erstatninger til en lang række aktionærer, der har købt i nogle bestemte aktiesalgskampagner,« siger han til Berlingske Business.

pix_Valentin

Men ikke alle aktionærer i den krakkede sjællandske bank er glade. Forliget omfatter nemlig kun en bestemt gruppe tidligere privatkunder, der har købt aktier under to specifikke perioder i henholdsvis 2006 og 2007, da banken kørte en aggressiv markedsføringskampagne.

Ifølge Henrik Øe handler det om, at han er blevet nødt til at afgrænse sagen ud fra de sagsakter og interne papirer, han har haft adgang til i Roskilde Bank.

»På den baggrund har jeg identificeret to perioder, hvor salget har været særligt aggressivt, samtidig med at banken havde fået at vide af Finanstilsynet, at den skulle løfte foden fra speederen. Jeg kan ikke udelukke, at der er også er andre, der også har været udsat for et særligt pres nede i banken i forhold til at købe aktier. Men de er ikke omfattet af forliget,« siger han.

Roskilde Bank

Som en del af forliget har parterne dog aftalt, at den normale forældelsesfrist i sager af denne type bliver suspenderet for de øvrige private aktionærers vedkommende. De har nu en frist på 24 uger fra i dag til at rejse et krav over for Finansiel Stabilitet.

Henrik Øe mener dog ikke umiddelbart, at det netop indgåede forlig hjælper de øvrige Roskilde Bank-aktionærers sag.

»Jeg kender ikke alle de individuelle sager. Men jeg tror, at de er stillet på samme måde i dag, som de var i går. Man skal huske på, at det er jo ikke er sædvanligt, at man får erstatning i forbindelse med aktiekøb. Der skal være tale om helt ekstraordinære omstændigheder. Og det har der været i forbindelse med de her to kampagner,« siger Henrik Øe.

Forening_Roskilde Bank_Business

Kravet om, at erstatningen til de tidligere aktionærer lige skulle lande på 60 procent, er baseret på vurderinger hos Forbrugerombudsmanden.

»Heri indgår, at der er tale om aktier, som man ved, er forbundet med større risiko end obligationer. Og så handler det også om, at selv om bankaktier generelt er faldet efter finanskrisen, så har Roskilde Bank-aktien været særligt risikofyldt,« siger Henrik Øe og fortsætter:

»Og der har vi altså regnet os frem til, at den passende erstatning er 60 procent, som vi så har foreslået Finansiel Stabilitet. Det har som sådan ikke været til forhandling. Forhandlingerne har handlet om, hvem der skulle være omfattet af den her erstatning.«

Niels Valentin

Der er en lang række betingelser, der skal være opfyldt, for at man som tidligere Roskilde Bank-aktionærer har ret til erstatning. Det fremgår blandt andet af forligsaftalen, at man ikke har ret til erstatning, hvis man »har haft en særlig viden om bankens økonomiske forhold eller om investeringer på tidspunktet for køb af aktierne«.

Finansiel Stabilitet vil i den kommende tid gennemgå alle aktiekøb i de pågældende perioder 2006 og 2007 og indenfor 12 uger give kunderne besked om, hvorvidt de har ret til erstatning i henhold til dette forlig.

pix-roskildebankauktionærer3

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen