Berlingske Business

Danskernes F3-lån er i fare

29BUSEngberg4.jpg
Peter Engberg (tv.) stopper som topchef i Nykredit, og i går blev der holdt afskeds-reception i hoved-?sædet i København, hvor repræsentanter fra både finanssektoren og den politiske scene var mødt talstærkt op. Engberg forudser mange trusler mod F3-lånet. Nationalbankdirektør Lars Rohde har også tidligere udtrykt skepsis over for de afdragsfrie låns fremtid.

Danmarks største realkreditselskab Nykredits afgående topchef, Peter Engberg, sår tvivl om, hvorvidt F3-lånet kommer til at overleve den kommende tids strenge krav. Også Nordea og BRFkredit tvivler på det populære låns fremtid.

To af danskernes allermest populære boliglån risikerer at falde bort. For mens det er velkendt, at realkreditsektorens populære F1-lån formentlig snart bliver lagt i graven, så frygter afgående Nykredit-direktør Peter Engberg nu også, at man må opgive det udbredte F3-lån, hvor renten fastsættes hvert tredje år.

»Vi ser på det nu, men jeg kan sige så meget, at man bestemt ikke kan udelukke, at F3-lån er i fare,« siger Peter Engberg, der tror, at flekslånsstrukturen formentlig vil overleve, men i en noget ændret form.

Netop F3-lånene er blevet mere attraktive nu, fordi realkreditselskaberne har hævet bidragssatserne voldsomt for de mest risikable F1-lån. Hidtil har F3-lånet ellers været det mest oplagte alternativ til et F1-lån, som er danskernes foretrukne med lån for 583 mia. kroner.

Meldingen kommer, efter at kreditvurderingsbureauet Standard and Poor’s har øget kravene til den danske realkredit- og finanssektor. De frygter de store auktioner over realkreditobligationer – for hvad nu hvis salget af obligationerne svigter, og renten stiger markant.

I disse dage er kreditvurderingsbureauet i tætte forhandlinger med de største realkreditselskaber for at nå frem til, hvilke lånetyper man skal reducere, for at kreditvurderingen kan fastholdes. Netop denne »rating« er afgørende for, hvilke renter de danske husholdninger, der er blandt de mest forgældede i verden, kan låne til. Frygten er, at en massiv rentestigning rammer danskerne særligt hårdt.

»Det værste scenario for Danmark er en kraftig rentestigning, som er uventet. Det kaldes et realrentechok. Det kan få store konsekvenser for Danmarks økonomi som følge af realkreditsystemets opbygning med mange flekslån med kort løbetid, men det er vigtigt at understrege, at det ikke er vores forventning,« siger direktør Per Törnqvist fra Standard & Poor’s. Også han konstaterer, at der fortsat er en refinansieringsrisiko med F3-lån, om end den ikke er så stor som for F1-lån.

I BRFkredit vil direktør Carsten Tirsbæk heller ikke garantere, at F3-lånet overlever.

»Det kommer ikke bag på mig, at nogle har holdninger til refinansieringsrisikoen for F3-lånet. For den er der, selv om den ikke er så hyppig som F1-lån. Nu må vi se på det og forholde os til det.«

Heller ikke i Nordea Kredit vil cheføkonom Lise Nytoft Bergmann love, at F3-lånet kan fortsætte. I Danske Bank, der netop har lanceret sit alternativ til F1-lån, tror direktør Carsten Nøddebo derimod, at F3-lån har en fremtid:

»Vi mener, at F3-lånet kan overleve. Du må tænke på, at refinansieringsrisikoen reduceres markant til en tredjedel.«

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen