Berlingske Business

Danske Bank venter pæn vækst i verdensøkonomien de næste tre år

ss
Siden Danske Bank i december senest lavede en prognose for verdensøkonomien er den største ændring, at der er kommet faresignaler. Foto:

Siden Danske Bank i december senest lavede en prognose for verdensøkonomien er den største ændring, at der er kommet faresignaler.

Det konstaterer senioranalytiker i Danske Bank Mikael Olai Milhøj i bankens seneste prognose.

»De sidste par uger har været hårde for Italien, da investorerne har solgt ud af italienske statsobligationer som følge af den politiske situation, ikke mindst da det blev lækket, at regeringen gerne vil have gældseftergivelse,« påpeger han, men pointerer samtidig, at det ser ud til, at markederne er faldet lidt til ro igen.

Men vil regeringen tage kampen op med EU, kan uroen ifølge senioranalytikeren blusse op igen, da Italien er et stort EU-land og udgør 11 pct. af den samlede økonomiske aktivitet målt ved BNP.

En anden fare, der er kommet til siden december, er den potentielle handelskrig.

Både Kina og USA har potentialet til at medføre svagere vækst, end hvad Danske Bank venter.

At der er flere faresignaler i verden end i december kan, også ses på de finansielle markeder, hvor volatilitet er højere i år sammenlignet med sidste år, hvor den var på rekordlave niveauer.

SIDSTE ÅR VAR EKSTREMT GODT

Danske Bank-analytikeren fremhæver dog, at det hører dog med til historien, at det i høj grad var sidste år, som var ekstraordinært, da der var perfekt medvind til de finansielle markeder med stigende vækst og mindre risici.

»I år er vi måske mere vendt tilbage til normalen,« spekulerer han.

Samlet set venter Danske Bank, at væksten i verdensøkonomien i år rammer 3,8 pct., men vil falde gradvist til 3,7 pct. næste år og 3,6 pct. i 2020.

Bortset fra 2020 er skønnene på linje med konsensus ifølge Danske Bank. Konsensus for 2020 er ifølge banken 3,3 pct.

Sidste år var opsvinget synkront på tværs af regioner, og der var kun få farer, som lurede i horisonten.

Selv om opsvinget, især i USA, er gammelt af gårde, så er inflationspresset fortsat moderat, og ventes kun at stige moderat de kommende par år.

CENTRALBANKER VIL STRAMME SOM VENTET

Danske Bank venter ikke, at centralbankerne kommer til at stramme pengepolitikken mere, end hvad der allerede ligger i kortene nu og dermed afspore væksten.

»Den amerikanske centralbank vil sætte renten op to til tre gange yderligere i år og vil fortætte i samme tempo til næste år. Den Europæiske Centralbank afslutter med stor sandsynlighed opkøbsprogrammet i år trods lav inflation, men den første renteforhøjelse kommer nok først tidligst ved udgangen af 2019,« forudser Mikael Olai Milhøj.

/ritzau/FINANS

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen