Berlingske Business

Danske Bank tvivler selv på varslet afkast

Danske Bank Pressemøde
Ifølge aktieanalytiker Christian Hede fra Jyske Bank har udfaldet af Danske Banks målsætning været klar lige fra start. Målet nås ikke. Foto:

Ordførende direktør i Danske Bank, Eivind Kolding, erkender, at det er tvivlsomt, om banken når sin 2015-målsætning om at give aktionærerne et afkast på 12 pct.

På trods af fremgang stort set over hele linjen i halvårsregnskabet må Danske Banks ledelse erkende, at det ikke er nok til at nå målsætningen om at give aktionærerne en egenkapitalforrentning på 12 pct. i 2015.

I målsætningen har Danske Bank nemlig forudsat, at renteniveauet ligger omkring to pct., så banken kan tjene penge på kundernes ind- og udlån, men med det nuværende nulrenteniveau er der lukket ned for den indtægtskilde.

Derfor kræver det en kraftig rentestigning, hvis banken skal nå målet, og det erkender ordførende direktør Eivind Kolding er ganske usandsynligt.

»Vi må sige, at forudsætningen på to pct. blev lavet for lidt over et år siden. I dag er det nok tvivlsomt, om den kommer derop. Det er nok der, at usikkerheden ligger – mere end hvad vi selv kan gøre,« siger Eivind Kolding, der dog mener, at investorerne vil tage til takke med mindre end de bebudede 12 pct., hvis renten ikke stiger.

»Giver vi for eksempel et afkast på ti pct. i et nulrentemiljø, tror jeg, at rigtig mange investorer vil være glade for det. Det er i hvert fald det, de fortæller os.«

Ifølge aktieanalytiker Christian Hede fra Jyske Bank har udfaldet af Danske Banks målsætning været klar lige fra start. Målet nås ikke.

»Det har ikke været realistisk på noget tidspunkt. Men det er primært på grund af deres antagelser om den korte rente på to pct., som bliver mere og mere usandsynligt. Hvorvidt de kan komme i mål med alle de ting, de selv skal levere, det er der sådan set ikke så meget tvivl om, at det kan de godt,« siger Christian Hede, der forudser, at Eivind Kolding vil nedjustere målsætningen ved årsregnskabet.

Analytikeren peger desuden på Danske Banks anden målsætning, som er at ligge blandt de tre bedste af de i alt seks nordiske storbanker, når det gælder egenkapitalforrentning i 2015. Også det er et urealistisk mål, mener Christian Hede, da flertallet af konkurrenterne allerede i dag leverer forrentninger på over 12 pct.

»Danske Banks mål kræver altså, at de når noget, som vi opfatter som usandsynligt, og at de andre til den tid af en eller anden grund klarer sig dårligere, end de gør nu. Det er alt sammen lidt svært at se,« siger Christian Hede.

Eivind Kolding fastholder dog optimismen omkring dette mål.

»Den har vi bestemt ikke givet op over for endnu. På nedskrivningssiden er vi ved at være på linje med de andre, og dermed er det geografiske handicap, vi har haft, ved at være bag os,« siger Eivind Kolding med henvisning til, at dansk samfundsøkonomi har været hårdere ramt under krisen end i Sverige og Norge, mens også det danske nulrentemiljø spiller ind.

»I Sverige er renten over én pct. og i Norge over to. Det giver indtjeningen i de norske og svenske aktiviteter et kæmpe plus opad. Det er ikke normalt, at der er den forskel i renteniveauer, og jeg er sikker på, at det normaliserer og udligner sig,« siger Eivind Kolding.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen