Berlingske Business

Danske Bank scorer overskud på 20 milliarder og sender pengeregn over aktionærer

Trods faldende indtægter
Foto:

Den danske storbank lander et klækkeligt milliardoverskud i 2016. Dermed er vejen banet for store udlodninger i form af udbytte og et nyt omfattende aktietilbagekøbsprogram.

Landets største bank, Danske Bank, kom ud af 2016 med et samlet overskud på 19,9 mia. kr. Det er en stigning på 12 pct. i forhold til 2015, hvor resultatet før nedskrivninger på goodwill udgjorde 17,7 mia. kr.

Det viser bankens årsregnskab for 2016.

Danske Bank forgylder aktionærer

På baggrund af bankens stærke kapitalposition indstiller bestyrelsen, at der udbetales et rekordstort udbytte på 9 kroner pr. aktie, hvilket svarer til 45 pct. af årets resultat efter skat.

Samtidig har bestyrelsen besluttet at igangsætte et aktietilbagekøbsprogram for 10 mia. kroner i 2017. Formålet med aktietilbagekøbet er at tilpasse aktiekapitalen, så den »bedre afspejler Danske Banks kapitalmålsætning«, oplyser banken i regnskabet.

Danske Bank kigger på at gøre indtog i Iran

Ifølge investeringsøkonom i Nordnet, Per Hansen, vidner den store tilbagebetaling om en stærk indtjeningskraft og ikke mindst kapitalisering.

»Det lyder næsten som et ældre slogan fra Schweppes, men det passer meget godt på de seneste Danske Bank regnskaber. De leverer sikkert og helst en lille smule bedre. Thomas Borgen har taget dramatikken ud af regnskaberne. Investorerne behøver ikke frygte større overskrifter. Det bliver som udmeldt, men givetvis en anelse bedre,« siger Per Hansen.

I mål før tid

Med en egenkapitalforrentning efter skat på 13,1 pct. mod 11,6 pct. før nedskrivninger på goodwill i 2015 har Danske Bank før tid indfriet deres langsigtede ambition om en egenkapitalforrentning på mindst 12,5 pct. Til sammenligning landede Nordeas egenkapitalforretning i 2016 på 11,5 procent.

»2016 var endnu et år med betydelig fremgang for Danske Bank. I et udfordrende marked leverede vi et tilfredsstillende resultat, samtidig med at vi styrkede vores markedsposition. Med et afkast på egenkapitalen på 13,1 pct. nåede vi vores langsigtede mål,« siger Danske Banks topchef, Thomas F. Borgen.

25BUSDanske-Bank-arrangemen.jpg

Højere nettorenteindtægter

Indtægter i alt steg 5 pct. og udgjorde 48,0 mia. kr. mod 45,6 mia. kr. i 2015 drevet af øgede nettorenteindtægter, handelsindtægter og øvrige indtægter.

I årets fjerde kvartal steg nettorenteindtægterne til 5.790 mio. kr. Det var noget højere end analytikerkorpsets forventninger, som lød på 5.551 mio. kr. ifølge estimater indsamlet af Ritzau. Det er særligt højere bidragssatser, der har givet en positiv effekt på den post i fjerde kvartal.

Aktiviteten inden for konvertering af realkreditlån faldt til dog et mere normalt niveau sammenlignet med især 1. halvår 2015, og uroen på de finansielle markeder førte til lavere aktivitet på investeringsområdet. Det betød, at nettogebyrindtægterne faldt 6 pct. til 14,2 mia. kr.

Trods faldende indtægter: Overskud til Danske Bank Kvartalsregn

Forventer lavere overskud i 2017

I løbet af året oplevede Danske Bank en generel fremgang på kundetilfredshed på tværs af koncernen. Ifølge Danske Banks topchef er der fortsat stor fokus på kundetilfredshed i banken.

»Vi er tilfredse med de fremskridt, vi har gjort, og vil fortsat arbejde engageret på at realisere vores strategi og indfri Danske Banks fulde potentiale samt nå vores mål om at blive anerkendt som den mest betroede finansielle partner,« siger Thomas F. Borgen.

Danske Bank oplyser i regnskabet, at årets resultat for 2017 forventes at ligge på 17-19 mia. kr. Selv om banken nu har en egenkapitalforretning efter skat på 13,1 pct., fastholder Danske Bank - måske en anelse defensivt - deres langsigtede ambition om en egenkapitalforrentning på mindst 12,5 pct. i 2018.

02BUSBangsbohus-133410.jpg

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen