Berlingske Business

Danske Bank: Påbud og påtale af Finanstilsynet om styringskrav

Finanshus dødsdømmer Danske Banks redningsplan
Danske Bank var forud for tilsynets inspektion i september sidste år godt klar over, at man haltede lidt bagefter i styringen af de operationelle risici. Og derfor havde man forud for inspektionen allerede identificeret en række mangler og iværksat initiativer til at udbedre dem. Foto:

De mennesker, der i Danske Bank står for at overvåge risikoen for operationelle risici som eksempelvis it-systemerne, har haft en begrænset rolle i forbindelse med beslutninger i banken, som kunne involvere væsentlig operationel risiko.

Det fandt Finanstilsynet frem til i forbindelse med en inspektion i banken i september sidste år om netop håndteringen af operationelle risici. Og derfor får Danske Bank nu et påbud om, at gruppen - Group Operational Risk - skal have en mere fremtrædende rolle ved analyser i forbindelse med sådanne beslutninger, oplyser tilsynet.

Derudover har Finanstilsynet givet Danske Bank en påtale for ikke at overholde kravene til styring af den operationelle risiko i banken.

SWEDEN-BANKING-RESULTS-NORDEA

Ved en operationel risiko forstås "risiko for tab som følge af uhensigtsmæssige eller mangelfulde interne procedurer eller menneskelige og systemmæssige fejl eller som følge af eksterne begivenheder", lyder definitionen fra Finanstilsynet. Det er ofte svagheder i it-systemerne, der falder inden under denne kategori.

Danske Bank var forud for tilsynets inspektion i september sidste år godt klar over, at man haltede lidt bagefter i styringen af de operationelle risici. Og derfor havde man forud for inspektionen allerede identificeret en række mangler og iværksat initiativer til at udbedre dem.

- Manglerne omfattede utilstrækkelig stillingtagen til, hvor store operationelle risici banken er parat til at acceptere, og utilstrækkelig analyse af de operationelle risici, som banken er udsat for, oplyser Finanstilsynet.

Anders Dam Jyske bank

Oveni var der forekommet tab som følge af operationel risiko, men bankens bestyrelse var først blevet orienteret om det, længe efter at den efter bankens egne retningslinjer skulle have været orienteret.

Andre indsatsområder var at få en bedre styring af operationelle risici i de udenlandske enheder, og at der var for få medarbejdere til området, for uklar arbejdsdeling og for lidt intern undervisning af bankens medarbejdere om operationel risiko.

28BUSDavid-Hellemann-183701.jpg

Finanstilsynet oplyser, at Danske Bank har opgjort sit solvensbehov per 31. december 2015 til 10,7 pct. Den faktiske solvens var 21,0 pct.

- Inspektionen gav ikke anledning til ændring af Finanstilsynets vurdering af koncernens solvensbehov, oplyses det.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen