Berlingske Business

Danske Bank har hovedrolle i Skats udbyttesag

09BUSSKAT-Fredensborg_4.jpg
Danske Banks skatteeksperter fortalte på et møde i marts, hvordan aktieudlån foregår og udnyttes til ekstra udbytterefusion. Det fører til endnu en undersøgelse igangsat af skatteministeren. Foto: Erik Refner

Det er sagsbehandling i Danske Bank, der ligger bag Skats interne »early warning« om refusion af udbytteskat, og som nu har fået skatte­ministeren til at undersøge sagen.

Landets største bank spiller en afgørende rolle i den eskalerende skattesag, hvor der kan være svindel med udbytteskat.

Det er nemlig Danske Bank, som er årsag til en skatteintern advarsel, en såkaldt early warning, der blev sendt til Skatteministeriet 7. juli, og som nu har fået skatteminister Karsten Lauritzen (V) til at sætte gang i en undersøgelse, der skal afklare, om der er behov for ny lovgivning eller kontrol.

09BUSSKAT-Fredensborg_3.jpg

Det er den del af skatteskandalen, som kan minde om den gigantiske udenlandske skattesag Cum/Ex, hvor aktører i f.eks. Tyskland har haft held til at franarre skattemyndigheder refusion af udbytteskat flere gange ved at købe, låne eller sælge på udbyttetidspunktet for på den måde at snyde sig til at få refunderet udbytteskat flere gange, selv om man kun er berettiget til at få penge én gang.

Ifølge Berlingske Business’ oplysninger var det skattefolkene i Danske Bank, der opdagede, at den var helt gal med de såkaldte aktielån. Banken har på grund af sin størrelse et udvidet samarbejde med de danske skattemyndigheder.

Kernen i problemstillingen – og det der altså åbner mulighederne for snyd – er en uklarhed om, hvem der reelt skal betale skat af udbyttet på aktierne. Hos Skat mener man, at det er parten, som låner aktien ud, der i skattemæssig sammenhæng er ejer af aktierne og derfor er berettiget til at få udbytte. Men det har altså ikke været Danske Banks praksis eller andre bankers praksis internationalt. Det er særdeles vanskeligt at indberette ejeren af den aktie, som er lånt ud. Ifølge Berlingske Business’ oplysninger er det låneren af aktien, som har den liggende i sit aktiedepot i banken, og det er låneren, som i værdipapircentralen VP Securities står til at få udbyttet udbetalt og dermed udbytte­skatten refunderet.

Skat beskyldes for at opkræve penge ulovligt Blå partier vil s

Ifølge Skats early warning er der dog ingen tvivl om, at man hos Skat fortolker reglerne således, at det er den part, som låner aktien ud, som er berettiget til at få udbytte og få refunderet udbytteskat. Det er også opfattelsen hos partner og skatteekspert Torben Bagge fra Advokatfirmaet Tommy V. Christiansen:

»Under forudsætning af, at der juridisk er tale om udlån og ikke en afståelse af aktien, har den, der låner aktien ud, krav på refusion af udbytteskat. Man kan kun opfordre Skat til at få afklaret det her hurtigst muligt, så man ikke kommer til at refundere det samme beløb to gange.«

Danske Bank har ikke ønsket at kommentere de nye oplysninger.

SKAT, Østbanegade København Ø.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen