Berlingske Business

Danske Andelskassers Bank nedskriver 230 millioner kroner

Danske Andelskassers Bank
Foto:

Finanstilsynet pålægger Danske Andelskassers Bank at nedskrive 230 millioner kroner efter at have gransket bøgerne. Banken har et underskud på næsten 400 millioner i årets første ni måneder og lever ikke op til det individuelle solvensbehov.

Finanstilsynet har gransket Danske Andelskassers Bank (DAB) og fundet nye nedskrivninger for 230 millioner kroner. Det oplyser banken i en selskabsmeddelelse, hvor den samtidig oplyser regnskabstallene for årets første ni måneder.

Her har banken samlet set tabt 398,6 millioner kroner. Set på tredje kvartal alene redder banken sig igennem med et lille plus på 3,8 millioner kroner netto.

Danske Andelskassers Bank lever ikke op til det individuelle solvensbehov. Det er opgjort til 12,6 procent, men banken kan kun præstere en buffer på 10,1 procent.

Finanstilsynet har derfor pålagt banken at udarbejde en genopretningsplan for solvensen. Udarbejdelsen og eksekveringen af denne plan er i gang, meddeler DAB.

I årets første ni måneder nedskriver banken mere end en halv milliard kroner på sine udlån mod 224,5 millioner kroner i samme periode sidste år.
De nye nedskrivninger er især fundet blandt bankens privatkunder og mindre erhvervsdrivende.

»Det er Finanstilsynets vurdering, at boniteten af bankens mindre engagementer er bedre end blandt de store, men at der ikke desto mindre fandtes betydelige svaghedstegn, og at boniteten er dårligere end i tilsvarende pengeinstitutter,« skriver DAB.

Banken understreger, at en række af de kunder, der er nedskrevet på, altid har vedligeholdt deres lån, men at de falder igennem i Finanstilsynets vurdering af god kreditkvalitet.

»Bankens kunder bor og arbejder som hovedregel udenfor de større byer. De seneste års økonomiske krise, faldende boligpriser og fortsat lave vækst i disse områder betyder, at flere kunder eksempelvis falder uden for den gældende fortolkning af regnskabsreglernes rammer for rådighedsbeløb eller rammes af teknisk insolvens,« skriver banken.

Danske Andelskassers Bank skulle have udsendt sit regnskab for tre uger siden, men det blev udskudt, netop fordi Finanstilsynet var ved at kulegrave kreditbøger. Allerede på det tidspunkt stod det klart, at banken ikke ville leve op til sit individuelle solvensbehov, men dog ligge over det generelle krav på otte procent.

Banken meddelte allerede dér, at den fastholder sine forventninger til til en basisindtjening i 2013 på mellem 160 og 190 millioner kroner.

Problemerne for Danske Andelskassers Bank begrænser sig ikke til solvensen.

Den er et af 11 pengeinstitutter, som Finanstilsynet har under skærpet tilsyn og er desuden blevet politianmeldt for at have fusket med kunders rentesatser og risikerer dermed også en erstatningssag.

Endelig er banken sigtet for påstået overtrædelse af Værdipapirhandelslovens regler om kursmanipulation.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen