Berlingske Business

Danmarks største pengetanke gør klar til at bygge havnetunnel

Anders Eldrup og Peter Schütze
Anders Eldrup og Peter Schütze er formænd for nyt OPP-initiativ omkring havnetunnelen Foto:

Med fhv. DONG-topchef Anders Eldrup og tidligere Nordea-direktør Peter Schütze i spidsen vil fem af de største pensionskasser nu undersøge, hvordan pensionsmilliarderne kan sætte skub i store infrastrukturprojekter.

Fem af Danmarks største pensionskasser – ATP, PFA, PensionDanmark, PKA og Sampension – er blevet trætte af politikernes nøl og tager nu selv initiativ til at få sat gang i store infrastrukturprojekter i offentlig-privat partnerskab, også kendt som OPP-projekter. Dermed bliver der for alvor sat skub i ambitionerne om at få pensionskassernes mange milliarder med til at finansiere offentlige infrastrukturprojekter som broer og tunneller.

De fem pensionskasser er de største investorer i Danmark og repræsenterer en samlet pengetank på op mod 1.700 mia. kr. – eller over halvdelen af danskernes samlede pensionsopsparing på 3.000 mia. kr. Det er rigeligt til at realisere drømmeprojekter som en havnetunnel i København og en Kattegatforbindelse.

De fem selskaber har i første omgang iværksat et udredningsarbejde, som skal skille skidt fra kanel i den ofte politisk følsomme diskussion om OPP. I udredningen inddrages den planlagte københavnske havnetunnel mellem Nordhavn til Amagermotorvejen som testeksempel.

Samarbejdet bliver samtidig et stort comeback for den fyrede DONG-topchef Anders Eldrup, der sammen med den tidligere Nordea-direktør Peter Schütze skal stå i spidsen for initiativet og sikre det tyngde og gennemslagskraft.

Ifølge Henrik Heideby, som er adm. direktør for landets næststørste pensionsselskab PFA, kan initiativet munde ud i, at pensionskasserne etablerer et fælles selskab sammen med andre danske aktører som f.eks. de store rådgivende ingeniørvirksomheder.

Pensionssektoren er delt i synet på OPP, og blandt andre Nordea Liv og Pension har været kritisk over for modellen. De peger på, at staten kan låne penge langt billigere end pensionsselskaberne, som blot er ude på at sikre sig høje afkast. Men ifølge Anders Eldrup og Peter Schütze bliver der ingen overnormal profit til pensionskasserne. »Pensionsselskaberne skal overtage en del af risikoen ved projekterne fra staten som modydelse for et højere afkast,« siger Anders Eldrup.

Finansminister Bjarne Corydon (S) ser frem til udredningen, der »vil teste argumentet om, at man med OPP vil kunne få investeringer, der er billigere, bedre og mere rationelt tilrettelagt, end vi mange gange er i stand til, når vi foretager dem i et rent offentligt regi«.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen