Berlingske Business

Capinordic-top frifundet for tab på vennelån

Topfolk i rigsmandsbank afkræves 400 millioner
Capinordic Bankens stifter og tidligere bestyrelsesmedlem Lasse Lindblad. Foto:

En række af Capinordic Banks udlån til netværket i Milliardærklubben var okay, mener Østre Landsret. Finansiel Stabilitet havde ellers forlangt en erstatning på 256 millioner kroner for syv »uforsvarlige« lån til blandt andre Giga-manden Finn Helmer og multiiværksætteren Peter Forchhammer.

Den krakkede rigmandsbank Capinordic Bank var kendt for at låne mange penge ud til netværket omkring bankens ene stifter Lasse Lindblad.

Kendte medlemmer af den såkaldte Milliardærklub som ejendomsmagnaten Carsten Leveau, multiiværksætteren Peter Forchhammer, Giga-manden Finn Helmer og Lasse Lindblad selv lånte millionbeløb i banken til projekter, som siden gav tab.

Topfolk i rigsmandsbank afkræves 400 millioner

Under den nyligt overståede retssag krævede statens oprydningsselskab, Finansiel Stabilitet, erstatning for tabene på »uforsvarlige« lån, men i en række tilfælde frifandt landsretten den tidligere ledelse i Capinordic Bank for erstatningsansvar for lånene til netværket.

Ambitiøse drømme endte med konkurs

Milliardærklubben tænkte stort, havde ambitiøse drømme og lånte mange penge i Capinordic Bank til en stribe projekter. I dag er flere medlemmer af klubben eller deres selskaber gået konkurs.

Det gælder Carsten Leveau, det gælder Peter Forchhammer, det gælder Finn Helmer, og det gælder Milliardærklubbens børsmægler Mark Szigethy.

15BUSPix1-Morten-Samuelsson.jpg

Finansiel Stabilitet havde da også et godt øje til netværket og forlangte, at Capinordic Banks tidligere bestyrelsesmedlemmer, Lasse Lindblad og Claus Ørskov, og den tidligere bankdirektør Henrik Juul skulle betale over 250 millioner kroner i erstatning for tabene på en række lån til netværket. Men i mindst syv tilfælde blev Capinordic-ledelsen frifundet for erstatningsansvar.

Et af lånene vedrørte Finn Helmer, som før finanskrisen blev styrtende rig på at sælge NKT-selskabet Giga for milliarder til USA. Helmer lånte i foråret 2008 28 millioner kroner med Peter Forchhammer og hans selskab Synerco som kautionist.

Capinordic Bank fik endvidere pant i aktierne i to IT-selskaber, Comendo og ComX, samt i Finn Helmers private ejendom. En statsautoriseret revisor havde opgjort hans formue til 173 millioner kroner. Alligevel mente Finansiel Stabilitet, at lånet til Helmer var uforsvarligt og krævede en erstatning på 16,6 millioner kroner. Men det afviste landsretten.

10BUSCapinordic.jpg

Landretten afviste ligeledes et erstatningskrav fra Finansiel Stabilitet på 26,5 millioner kroner vedrørende et lån på 45 millioner kroner til et tysk feriecenter, Lake Dümmer Invest, som Lasse Lindblad selv, Peter Forchhammer og ejendomsinvestoren Anders Moesgaard investerede i i fællesskab.

Capinordic-ledelsen blev dog dømt til at betale en erstatning på seks millioner kroner til Peter Forchhammers Synerco vedrørende et projekt i Polen.

Retten afviste også, at Capinordic Bank havde handlet ansvarspådragende ved at yde et lån på 11 millioner kroner til børsmæglerselskabet Korral Partners.

Korral Partners var medejet af Milliardærklubbens børsmægler, Mark Szigethy. Finansiel Stabilitet havde forlangt en erstatning på 10,2 millioner kroner og påstod blandt andet, at lånet var blevet brugt til at indfri Korrals skattegæld. Men landsretten frifandt Capinordic-ledelsen.

De tidligere Capinordic Bank-folk blev også frifundt for at have bevilget en kredit til det børsnoterede IT-selskab Guava, hvor blandt andre Peter Forchhammer var investor. Finansiel Stabilitet havde ellers påstået, at kreditten var uforsvarlig og afkrævede Capinordic-ledelsen en erstatning på 13,7 millioner kroner.

Kontroversiel lånesag »godkendt«

En af de mest kontroversielle lånesager i Capinordic Bank er et lån til det børs­noterede Olicom til køb af Erik Damgaard-selskabet Eurotrusts ejendomsaktiviteter.

Finansiel Stabilitet havde afkrævet Capinordic-ledelsen en erstatning på 77,3 millioner kroner for uforsvarlig långivning. Men landsretten afviste kravet. Lånet til Olicom blev bevilget for, at banken kunne undgå tab på Eurotrust, som også de sagsøgte har fremført, skriver Østre Landsret i dommen.

Morten Samuelsson

Også et tab på lån ydet af banken til advokat Harry Rosenbergs selskab, Aps KBUS 8 nr. 2051, på 30,4 millioner kroner blev afvist af landsretten som uforsvarligt. Rosenberg tilhørte Milliardærklubben og investerede blandt andet i vind og sol.

Capinordic Banks mest spektakulære låneengagement vedrørte den nu krakkede ejendomsmagnat Carsten Leveaus selskaber, som tidligere omtalt i Berlingske.

Finansiel Stabilitet havde afkrævet en erstatning på 81,5 millioner kroner af de tidligere Capi­nordic-folk, men landsretten afviste kravet. Lånet til den nu krakkede ejendomsmators selskab Centerplan Allokton var okay, vurderer Øster Landsret.

TV: Capinordic skal betale godt 90 millioner i erstatning til Finansiel Stabilitet

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen