Berlingske Business

Capinordic Bank tabte op mod 600 millioner kroner

27BUSLasse-Lindblad.jpg
Tre medlemmer af den krakkede banks ledelse sidder på anklagebænken, nemlig en af bankens stiftere, adm. direktør i holdingselskabet Capinordic A/S og medlem af bankens bestyrelse, Lasse Lindblad (billedet), bestyrelsesformand Claus Ørskov og bankens direktør Henrik Juul. Arkivfoto: Lars Helsinghof Bæk

Finansiel Stabilitet har opgjort, at udlån på 884 mio. kr. blev til voldsomme tab gennem bankens godt fire års levetid fra 2006 til konkursen i 2010.

Det statslige oprydningsselskab Finansiel Stabilitet afkræver den tidligere ledelse af den krakkede rigmandsbanks i alt 400 mio. kr. i erstatning. Men i virkeligheden var tabene i banken væsentlig større, viser en opgørelse, som Finansiel Stablitets advokater fremlagde i Østre Landsret tirsdag.

Oprydingsselskabet har således opgjort tabet til det samlede tab til 574 mio. kr. – altså næsten 200 mio. kr. mere, end de sagsøgte bankfolk skal bøde, hvis Finansiel Stablitet vinder sagen.

Erstatningssagen mod tre tidligere medlemmer af Capinordic Bank er i sin sidste fase, hvor parternes advokater opsummerer deres syn på sagen for landsrettens tre dommere. Kromann Reumert-advokat Carsten Fode brugte med bistand fra fire kolleger fra sit eget advokatkontor og Kammeradvokaten blandt andet sin tredje proceduredag på at fremlægge sagsøgers opgørelse over de tab, som banken led.

31 udlånsengagementer på i alt 884 mio. kr. udløste et samlet tab på 538 mio. kr. Hertil kommer et tab på salg af investeringsbeviser i den tidligere investeringsforening Capee på 36 mio. kr.

capi

De største tab

Det er tre medlemmer af den krakkede banks ledelse, der sidder på anklagebænken, nemlig en af bankens stiftere, adm. direktør i holdingselskabet Capinordic A/S og medlem af bankens bestyrelse, Lasse Lindblad, bankens bestyrelsesformand Claus Ørskov og bankens direktør Henrik Juul, der afkræves erstatning af Finansiel Stabilitet.

Det er oprydningsselskabets opfattelse, at de tre har ledet banken på uforsvarlig vis ved blandt andet at se stort på bankens egen kreditpolitik, tilsidesætte lovpligtig funktionsopdeling og lade Lasse Lindblad overrule kreditafdelingen, der blev reduceret til et ekspeditionskontor.

Ifølge Finansiel Stabilitets opgørelse er Capinordic Banks mest tabsgivende kunde den tidligere ejendomsmatador Carsten Levau, hvis to konkursramte selskaber Centerplan Allokton og Administrationsselskabet af 1. august 2008 tilsammen gav banken tab på næsten 90 mio. kr.

Næststørste tab står det ligeledes konkursramte Olicom for. Selskabet købte under finanskrisen ejendomsaktiviterne ud af Milliardærklubbens vind- og ejendomsselskab Eurotrust, som dermed undgik at give banken tab. Men det gjorde Olicom altså ikke, og det påførte banken et tab på ikke mindre end 77 mio. kr

Tredjestørste tabskunde er et østrigsk feriehusprojekt, dengang ejet af den nu konkursramte ejendomsudvikler Aktiv Gruppen.

Lasse Lindblad

Krav på 400 mio. kr. ligger fast

Blandt de tabsgivende kunder er en række selskaber ejet af tidligere medlemmer af Milliardærklubben som multiiværksætteren Peter Forchhammers Synerco, børsmægleren Mars Sigethy børsmæglerselskab Korral Partners og hans investeringsselskab MCS Holdin og ejendomsudvikleren Jesper Jørgensens ADR nr. 1904.

De sagsøgte medlemmer af rigmandsbankens tidligere ledelse har under sagen fremført, at Finansiel Stabilitets advokater har medregnet renter og dermed presset tabene i vejret. Men det er kun sket i enkelte tilfælde, sagde Kromann Reumert-advokat Kim Trenskow ved tirsdagens retsmøde.

Selv om Capinordic Banks tab altså er væsentligt større, end de 400 mio. kr., som oprydningsselskabet går efter, ligger kravet på de 400 mio. fast. De tre tidligere bankfolk vil ikke blive forfulgt med yderligere krav.

20BUSCapinordic-Hovedsaede.jpg

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen