Berlingske Business

Borgmestre bekræfter: Grøndalsvænge slipper for klausul

billede Morten Kabell, Enhedslisten.
Teknik- og miljøborgmester i Københanvs Kommune, Morten Kabell (EL), opgiver sagen mod Grøndalsvænge, der har stået på i halvandet år. Foto:

Den 100 år gamle og omstridte klausul, der ville koste andelsforeningen Grøndalsvænge 400 mio. kr., fjernes nu. Det bekræfter de københavnske borgmestre Frank Jensen (S) og Morten Kabell (EL).

Andelshaverne i Grøndalsvænge kan nu ånde lettet op. Både Københavns teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL) og overborgmester Frank Jensen (S) bekræfter, at de ikke længere vil håndhæve en gammel skødeklausul, som andelsboligforeningen Grøndalsvænge og Københavns Kommune har kæmpet om i halvandet år.

Dermed må de 389 andelsboliger i foreningen Grøndalsvænge i Københavns nordvestkvarter nu alligevel gerne handles til markedspris og skal ikke underlægges den 100 år gammel klausul, der forbød fortjeneste ved videresalg på andelene.

Københavns Kommunes håndhævelse af skødeservitutten betød reelt, at andelene i Grøndalsvænge var 400 mio. kr. mindre værd end antaget - altså omkring en mio. kr. i gennemsnit pr. andel. Grøndalsvænges holdning var, at servitutten ikke længere gjaldt, men flertallet i Københavns Borgerrepræsentation i form af Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten var af den modsatte holdning.

Onsdag kom Statsforvaltningen med sin vurderingen af sagen, og myndigheden fastslog, at Københavns Kommune ikke lovligt kan håndhæve servitutten. Overborgmester Frank Jensen bekræfter, at Socialdemokraterne nu vil droppe håndhævelsen af servitutten.

»Jeg har tidligere sagt, at vi vil følge Statsforvaltningens vurdering i sagen. Med den klare vurdering, der ligger nu, er der kun ét for os at gøre - nemlig at sige, at nu ophører kommunen med at håndhæve servitutten. Det betyder, at nu trækker vi en streg i sandet, så borgerne på Grøndalsvænge kan komme videre med deres liv,« siger overborgmester Frank Jensen i en skriftlig meddelelse.

Statsforvaltningen lagde i sin afgørelse vægt på, at det ikke er Københavns Kommunes opgave at holde priserne nede i Grøndalsvænge, og at kommunen ikke har en økonomisk interesse i at håndhæve servitutten.

Tidligere har teknik- og miljøborgmester Morten Kabell udtrykt bekymring for, at andre andelsboligforeninger ville komme rendende og ønske at få aflyst diverse servitutter, såfremt kommunen valgte at aflyse den unikke servitut i Grøndalsvænge.

Men også han er nu klar til at opgive sagen og droppe håndhævelsen af servitutten.

»Der ligger nu en klar udtalelse fra Statsforvaltningen i sagen om Grøndalsvænge. Som udtalelsen er formuleret, vil det ikke få væsentlig betydning for kommunen at aflyse servitutten. Derfor vil min anbefaling være, at vi aflyser servitutten og ikke forfølger det privatretlige spor ved domstolene,« siger Morten Kabell i en skriftlig meddelelse.

Beboerne i Grøndalsvænge mødtes onsdag aften i foreningen og fejrede Statsforvaltningens afgørelse. Desuden har foreningen besluttet at gøre den 9. september til officiel flagdag i foreningen.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen