Berlingske Business

Boblesnak: Sydbank ser større risiko for aktienedtur i 2014

pix_sydbank
Der er fare for en korrektion på aktiemarkederne i 2014, konkluderer Sydbank i en ny analyse. Foto:

De amerikanske aktier er steget så meget i 2013, at der ikke er plads til ret mange skuffelser i nøgletal og regnskaber, før vi kommer til at se kursfald. Sådan lyder konklusionen i en ny stor Sydbank-analyse

Befinder vi os i en aktieboble eller ej? Diskussionen er taget til i løbet af de seneste uger og måneder, og nu bringer Sydbank ny luft i debatten med sin store analyse for det amerikanske aktiemarked i 2014.

En af hovedkonklusionerne i analysen er, at amerikanske aktier er dyre, både relativt set i forhold til andre globale markeder og absolut i forhold til virksomhedernes nøgletal. Banken forventer, at de amerikanske indeks vil stige næste år, men vurderer, at der er større risiko for en såkaldt korrektion i markedet, et aktiedyk.

2411snapchat

»Faktisk har vi kun to perioder i tidligere i nyere tid, hvor prisfastsættelsen på amerikanske aktier har været ligeså høj som nu - nemlig i slutningen af 90'erne i tiden op til at it-boblen brast og i 00'erne perioden op til finanskrisen,« siger aktieanalysechef Bjørn Schwarz til Berlingske Business.

Men til forskel fra under de to foregående bobler, så er virksomhederne ifølge Sydbank i dag noget mere stærke og robuste. De har styrket balancerne, skåret ind til benet og er blevet mere produktive. Den sønderjyske storbank vil derfor ikke stille sig på sidelinjen blandt de, der advarer om en decideret aktieboble.

»For mig at se er vi ikke på et stadie, hvor man kan begynde at tale om bobletendenser og dermed udsigt til nært forestående kraftige aktiekursfald,« siger Bjørn Schwarz og fortsætter:

»Men det ændrer jo ikke på, at vi godt i perioder fremover kan se, at euforien måske løber lige lovligt stærkt i aktiekurserne,« siger han.

US-NYSE_Business

2013 har budt på den ene aktierekord efter den anden til de store amerikanske indeks i USA, hvor det tonangivende Nasdaq-indeks har imponeret med en stigning på 33 procent indtil videre. SP 500 er steget med 25 procent og Dow Jones er steget med 21 procent. Det har også smittet af herhjemme, hvor C20 Cap-indekset er røget i vejret med 26 procent.

Ifølge Bjørn Schwarz skyldes de voldsomme kursstigninger i USA blandt andet, at mange analytikerne er lige lovligt optimistiske i deres forventninger til, hvad virksomhederne kan levere i 2014. Dermed er der ikke meget plads til skuffelser.

»Jeg forventer, at forventningerne stiller og roligt daler i løbet af året. Der er der også plads til. Men for at retfærdiggøre det nuværende prisniveau og yderligere fremgang på aktiemarkedet, så skal der være indtjeningsfremgang i virksomhederne, der underbygger det her,« siger han.

Aktierekord

Og den indtjening kan virksomhederne ikke længere spare sig til. Nu skal de bedre resultater komme fra vækst i form af stigende omsætning. Det kræver en bedring af amerikansk økonomi, hvilket de nuværende prognoser om en BNP-vækst i USA på omkring tre procent også peger på.

»Men der er ikke plads til en kraftig opbremsning i økonomien i løbet af det næste års tid,« siger Bjørn Schwarz.

aktiekurve

Derudover er der den delvist irrationelle frygt om, at Den Amerikanske Centralbank, Fed neddrosler sit massive opkøbsprogram, før økonomien er blevet løbet ordentligt i gang. Både i forsommeren og i efteråret har spekulationerne omkring Feds planer ført til store udsving på de finansielle markeder.

»Vi ser en tilbøjelighed til tiltagende nervøsitet, når det her kommer øverst på dagsordenen eller når vi nærmer os en dato, hvor der muligvis kunne blive tale om en opbremsning fra Feds side,« siger Bjørn Schwarz og fortsætter:

»Men der skal vi lige holde os for øje, at vi stadigvæk har nogle politiske afgørelser i Washington i starten af det nye år, både i forhold til budgetforhandlinger og gældsloft. Og derfor forventer jeg ikke, at Fed på den her side af de forhandlinger begynder at signalere, at de vil nedtrappe.«

De mange fareelementer for amerikansk økonomi i det kommende år resulterer i en bred elastik i Sydbanks forventninger til kursudviklingen på det amerikanske aktiemarked.

Buddet i analysen er, at det toneangivende SP 500-indeks lander i et niveau mellem 1850 og 1950 ved årets udgang, hvilket svarer til en stigning på mellem tre og ni procent fra det nuværende niveau.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen