Berlingske Business

Blandet resultat for bagmandspolitiet

banker

Bagmandspolitiet fik både ret og uret i en sag mod Aarhus Lokalbank om kursmanipulation.

En tidligere direktør i Aarhus Lokalbank blev onsdag frikendt for kursmanipulation i Vestre landsret, som forkastede byrettens dom. Derimod fandt retten, at to ledende medarbejdere havde begået noget kriminelt, men de slipper for straf.

Her er et overblik over alle SØIKs straffesager mod bankledelser

Capinordic Bank

Retten i Lyngby frikendte i april i år bankens tidligere bestyrelsesmedlem Lasse Lindblad og tidligere direktør Henrik Juul for mandatsvig og overtrædelse af lov om finansiel virksomhed.

Lindblad og en af hans forretningspartnere blev idømt to et halvt års fængsel i et andet forhold, som ikke vedrørte hans ledelsespost i Capinordic Bank. Lindblad har anket dommen.

23INDMorten-Niels-Jakobse#3.jpg

EBH Bank

Otte bankchefer fra EBH Bank, Morsø Sparekasse og Sparekassen Kronjylland, herunder tidligere EBH Bank-direktør Finn Strier Poulsen, blev i juli 2015 frikendt i retten i Hjørring for kursmanipulation, bedrageri og mandatsvig. SØIK ankede dommen til landsretten, men på grund af en postfejl nåede ankebrevet ikke frem i tide, og Højesteret har afslået at lade sagen køre i Vestre Landsret af samme årsag. Forinden havde SØIK tabt to sager i EBH-komplekset i landsretten om kursmanipulation i EBH Bank og Sparekassen Himmerland samt om kursmanipulation i Trifork-aktien.

ff

Eik Bank

To tidligere chefer i den kuldsejlede bank, Brian Toft og Jesper Clausen, blev i maj 2015 idømt bøder på hver 30.000 kr. i Københavns Byret, fordi bankens enkeltengagement med en ejendomsmagnat var for stort. Eik-bankcheferne har anket dommen.

Tønder Bank

Tidligere direktør i den krakkede Tønder Bank, Mogens Mortensen, fik i december 2015 en bøde på 25.000 kr. ved byretten i Sønderborg for at give mangelfulde indberetninger til Finanstilsynet. Han har anket dommen.

Aarhus Lokalbank

Bankdirektør Per Hermansen fik 30 dages ubetinget fængsel, og to ledende medarbejdere i banken fik tre måneders ubetinget fængsel i byretten i Århus i oktober 2014. Vestjysk Bank, som overtog Aarhus Lokalbank i 2012, blev idømt en bøde på en million kr. De dømte ankede til Vestre Landsret, hvor direktøren onsdag blev frikendt for tiltalen om kursmanipulation under særligt skærpende omstændigheder. Banken fik derimod skærpet straffen, idet bøden blev hævet til  2,5 mio. kr. I forhold til de to ledende medarbejdere kom landsretten frem til, at de har begået noget kriminelt, men at de ikke skal afsone en straf. Trods bortfaldet af straf fik anklagemyndigheden dermed rettens ord for, at bankens handlemåde var strafbar, og derfor kan dommen betragtes som principiel.

Bank

Ringkjøbing Landbobank

Byretten i Herning frifandt i oktober 2014 banken og en ansat for kursmanipulation for 13 mio. kr. Bagmandspolitiet har anket sagen. Banken er det eneste selvstændigt overlevende pengeinstittut på listen.

Amagerbanken

Sommeren opgav SØIK sigtelserne mod den tidligere ledelse i banken, der gik ned i 2011. SØIK har for nylig tabt en sag om kursmanipulation ved byretten i København mod to tidligere chefer og en kunde i banken. SØIK har anket denne dom.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen