Berlingske Business

Betalingskort bringer os tættere på Big Brother

Betalingskort bringer os tættere på Big Brother - 1
I fremtiden skal man ikke rode i lommerne efter mønter, men efter kort. Men det er ikke kun en fordel, mener professor. Foto:

I fremtiden vil betaling stort set ske udelukkende med betalingskort. Det kan besværliggøre økonomisk kriminalitet. Men kortene skaber også store problemer, mener professor.

Lyden af klirrende mønter vil med tiden blive erstattet af lyden af at stikke et plastikkort ned i en boks. Når det kommer til betalingformer taler tallene sit eget tydelige sprog. I 1998 var der 340 mio. dankorttransaktioner. I 2008 var det tal ifølge PBS steget til 796 mio.

”Det er mere bekvemt, og hvis det er en nemmere og mere effektiv betalingsform, vil den også vinde,” siger professor fra CBS, Morten Samuelssen, om fremtiden for betalingskortene.

Ifølge ham kan udviklingen fra mønt til kort få store konsekvenser for økonomisk kriminalitet, som vi kender det i dag.

”Det vil have en konsekvens for sort arbejde, hvidvaskning og narkotikahandel, for alle pengetransaktionerne kan spores, og det har betydning for enhver ulovlig transaktion”, siger han.

Ikke begejstret for kortet
Alligevel er tanken om et møntløst samfund ifølge professoren ikke en fordel.

”Jeg er ikke specielt sympatisk indstillet over for en tilstand, hvor hver eneste lille bevægelse, en borger foretager sig, skal registreres. Nogle synes, det er en god idé at overvåge fra vugge til grav, men jeg tror, at man har godt af at kunne få lov til at passe sig selv. Det koster noget kriminalitet, men jeg tror, at fordelene ved, at vi er frie mennesker, langt overstiger ulemperne”, siger han.

Han er samtidig overbevist om, at personer, der vil lave økonomisk kriminalitet, nok skal finde på måder at omgå loven på, fx ved at bytte ydelser.

Norsk professor: Afskaf kontanter
Til den norske avis Stavanger Aftenblad siger professor Kai A. Olsen, at myndighederne i Norge bør overveje brugen af kontantbetaling.

”Ingen af os har længere behov for kontanter. Norge er parat til at kvitte kontanterne. På den måde slipper vi af med sort økonomi, og det bliver vanskeligere at være kriminel”, siger han og foreslår, at man gradvist nedtrapper eller helt går væk fra brugen af kontanter.

Ifølge den danske professor er der dog ikke behov for noget indgreb. Udviklingen vil ske af sig selv, siger han og understreger samtidig, at en afskaffelse af kontantbetaling ikke vil være nogen mirakelkur mod økonomisk kriminalitet.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen