Berlingske Business

Bankformand: Nationalbanken skævvrider konkurrencen

NATIONALBANK
Foto:

Formanden for landets lokale pengeinstitutter mener, at Nationalbanken giver storbankerne en fordel, når disse kan placere mange penge i Nationalbanken til ingen rente, mens de lokale pengeinstitutter i et vis omfang skal betale for det.

Mange af landets pengeinstitutter har for tiden et stort indlånsoverskud og derfor en del penge, som de skal have placeret. Det kan de gøre i Nationalbanken, men ikke alle behandles ens, og de store banker får en konkurrencefordel.

Det siger Claus E. Petersen, direktør i Den Jyske Sparekasse og formand for foreningen Lokale Pengeinstitutter, i sin tale på foreningens årsmøde, der afholdes torsdag i Aalborg.

Pengeinstitutterne har en grænse - de såkaldte foliorammer - for, hvor mange penge de kan placere til 0 pct. i rente i Nationalbanken. Når foliorammen er er udnyttet, skal pengeinstituttet betale 0,75 pct. for den del, der placeres i indskudsbeviser.

»I marts havde branchen placeret mellem 300 og 400 milliarder kr. i indskudsbeviser, hvilket på årsbasis svarer til en renteudgift på mellem 2 og 3 milliarder kr. Det er selvsagt en høj pris. Der skal derfor ikke herske tvivl om, at Nationalbankens beslutning om at udvide foliorammerne fra de tidligere 37,5 milliarder kr. til 173 milliarder kr. faldt på et tørt sted og også er medvirkende til, at vi – i hvert fald indtil videre – har kunnet holde privatkunderne fri for at betale for at have deres penge stående,« sagde Claus E. Petersen.

Han henviste dog herefter til, at foreningen Lokale Pengeinstitutters mere end 60 medlemmer tilsammen har måttet tage til takke med en rammeforhøjelse på 7 milliarder kr. ud af den samlede forhøjelse på 135 milliarder. kr.

»Det finder vi faktisk er alt for lidt set i forhold til, at medlemmerne som helhed har et indlånsoverskud på 63 milliarder kr. - og dermed et stort placeringsbehov. I modsætning hertil fik de største pengeinstitutter, der også er prisstillere i markedet, samlet set udvidet deres rammer med godt 125 milliarder kr., og dermed har de fået en markant konkurrencefordel, som særligt i den nuværende markedssituation med negative renter og store indlånsoverskud ikke er rimelig. Jeg vil derfor godt benytte lejligheden til at opfordre Nationalbanken til at genoverveje rammetildelingen,« sagde Claus E. Petersen.

Nationalbankdirektør Per Callesen skal senere på torsdagens årsmøde holde en tale, og her vil de omkring 60 fremmødte pengeinstitutdirektører og øvrige gæster nok lytte efter, om Per Callesen ser ud til at vise forståelse for de mindre pengeinstitutters ønske.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen