Berlingske Business
17:45Business Live lukker for i dag - på gensyn i næste uge

Banker i aggressivt angreb på nyt kriseværktøj

15BUSRaaballe-181156.jpg
Bankerne og Finansrådet er uenige i universitetslektor Johannes Raaballes analyse, der konkluderer, at bankerne ikke er bedre polstret end før finanskrisen. Foto: Michael Drost-Hansen

Flere af landets banker retter tunge skyts mod ny analyse, der fastslår, at bankerne ikke er polstret nok til en ny finanskrise. Professor undrer sig over den manglende lydhørhed.

De største danske banker og deres interesseorganisation, Finansrådet, giver ikke meget for kritikken af, at de ikke er polstret nok til at modstå en ny finanskrise.

Det var ellers konklusionen i en ny undersøgelse fra lektor i økonomi ved Aarhus Universitet, Johannes Raaballe, der torsdag i Berlingske fastslog, at bankerne ikke er bedre polstret, end de var op til den seneste finanskrise.

»Det er jeg fundamentalt fuldstændig uenig i. Sagen er, hvis man interesserer sig bare et øjeblik for detaljerne, at hvis du sammenligner vores kapitalmæssige polstring før finanskrisen med i dag, så vil du se, at vi havde fire milliarder i egenkapital før finanskrisen. I dag har vi syv milliarder,« siger kommunikationsdirektør i Spar Nord, Ole Madsen og tilføjer:

»I samme periode er vores udlån reduceret fra 42 milliarder kroner til 32 milliarder kroner. Så vi er på vej mod dobbelt så meget egenkapital til at supportere et markant lavere udlån.«

jenner

Den opsigtsvækkende konklusion i Johannes Raaballes undersøgelse er ellers, at landets fire største danske banker ødsler penge væk til milliardudbytter til aktionærerne og ikke sparer nok op til at imødegå et finansielt kollaps som ved finanskrisen i 2008. Men den konklusion er landets største bank, Danske Bank, helt uenig i:

»Vi har brugt de senere år på at bygge en solid kapitalbuffer op, så vi i dag holder dobbelt så meget kapital end før krisen. Vi mener derfor, at vi har en solid kapitalposition, men vores udbyttepolitik er blandt andet med til at sikre, at vi omvendt heller ikke holder for meget kapital. Den balance vil vi fastholde fremadrettet,« siger Danske Banks økonomidirektør, Jacob Aarup-Andersen.

14BUS20160413-180856-3-1834.jpg

Ny beregningsmetode

Omdrejningspunktet i Johannes Raaballes argumentation er en ny måde at beregne bankernes modstandskraft på. Hvor bankernes polstring i dag opgøres ved hjælp af deres solvens, mener Johannes Raballe, at der i stedet bør bruges det, som han kalder den »markedsopgjorte solvens«. Den metode bygger på markedsværdien af bankens aktier divideret med den markedsopgjorde usikkerhed på bankens aktiver. Ifølge Johannes Raaballe er metoden, han foreslår, bedre end den nuværende, da den ifølge ham tager bedre hensyn til usikkerheden i bankens udlån og derfor er bedre til at forudsige, hvornår det vakler for bankerne.

Finansrådet: Bankerne har lært lektien

Siden sidste krise er der blevet indført en række initiativer, der skal hindre en ny bankkrise. Der er eksempelvis blevet indført en såkaldt tilsynsdiamant, der skal begrænse bankernes risikotagning. Ifølge Finansrådets direktør, Ulrik Nødgaard, har bankerne lært meget af lektien fra sidste krise, og torsdag sagde han i Berlingske, at bankerne efter hans vurdering »i dag er væsentligt bedre kapitaliseret end 2007«.

Samtidig sagde han med ironi i stemmen:

»Hvis Johannes Raaballe har udviklet et mål, der kan forudsige finanskriser, så siger jeg tillykke.«

Fin

Afvisning vækker undren

Kommentarerne fra Ulrik Nødgaard og bankernes afvisning af Johannes Raaballes konklusioner vækker undren hos professor i finansiering ved Copenhagen Business School, Ken L. Bechmann.

Han mener, at det er relevant at inddrage den information, man kan få ud af markedsværdier. Derfor bør analysen som minimum give anledning til en diskussion af, hvordan man fremadrettet kan finde bedre risikomål, lyder det.

»Hele branchen bør tage det her op med kyshånd og sige, at det er interessant, fordi vi alle sammen har en fælles interesse i at finde ud af, hvordan vi samlet set sikrer både tidligere advarselsindikationer for den enkelte bank, således at man kan nå at reagere i tide, men så sandelig også hvordan man måler og vurderer finansiel stabilitet,« siger Ken L. Bechmann.

»Jeg kan ikke forstå, hvorfor man kan mene, at det ikke ser interessant ud. Det er i hvert fald relevant at finde ud af, om det her kan bruges som supplement til en tilsyns­diamant, og som noget man i sidste ende måske kan få bedre regulering ud fra,« pointerer han.

Vækst

Nu svarer Ulrik Nødgaard igen:

»Vi tager det bestemt seriøst. Men vi reagerer nok på, at Johannes Raaballe taler om, at det alene er markedsbaseret data, der er nøglen til at opgøre de her ting på. Hvis der er en lille snert af ironi i vores kommentarer, så er det, fordi vi opfordrer til lidt mere ydmyghed i præsentationen af de tal, der er i analysen,« siger han.

Han slår fast, at Johannes Raaballes analyse er et relevant input til en ellers svær diskussion. Men han understreger, at der er massiv forskning, der siger, at aktiemarkederne overreagerer.

»I sådan en verden får man potentielt finansiel ustabilitet, hvis det eneste, man alene vurderer bankerne på er markedsbaserede data,« siger Ulrik Nødgaard.

USA-BANKS/

Bankerne er i dag underlagt regulering fra myndighederne, der tilsiger, hvor meget kapital bankerne skal have. Men Ken L. Bechmann stiller spørgsmålstegn ved, om måden, man vurderer en banks økonomiske polstring, er den rigtige efter Johannes Raaballes analyse.

»Resultaterne og den historik, som nogle af de nyere markedsbaserede mål, som Johannes Raaballe kigger på, rejser et godt spørgsmål, om den gængse diskussion omkring kapitalisering bygger på den rigtige måde at måle på,« siger han.

0 Kommentarer

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Business Direct Sponseret Se alle

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve
 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Sponseret

Efter et meget langt opsving på aktiemarkederne kan man næppe forvente, at den høje indtjening i de børsnoterede selskaber bliver ved med at fortsætte. Priserne på aktier er nu så høje, at de er på ni...

Business Events Se alle

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen