Berlingske Business

Banker har millionindtjeninger fra afdelinger i skattely

Banker vil hente kunder efter storbankers kasselukninger
Foto:

Danske banker henter store overskud i deres udenlandske afdelinger for velhavere. Bankerne afviser blankt, at der bliver fiflet med skatten.

Danske banker henter store indtægter i deres udenlandske afdelinger for velhavende privatkunder, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Ifølge avisen viser en regnskabsgennemgang, at det ikke mindst gælder Jyske Bank, hvis overskud fra afdelinger i Gibraltar og Schweiz i 2012 udgjorde 26 procent af bankens samlede overskud.

Og i år har banken fået udbetalt mere end 1,3 milliarder kroner i udbyttebetaling fra sin Gibraltar-afdeling, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Jyske Bank varsler en forhøjet betalingsmur - avis

Ifølge banken, der i de seneste dage har været i søgelyset efter anklager om rådgivning om skattespekulation, er der tale om flere års opsparing, da det er første gang, der udbetales udbytte. Men ud over udbyttebetalingen skabte de internationale velhaverafdelinger sidste år et overskud på 157,2 millioner kroner.

Bankens øverste chef, ordførende direktør Anders Dam, afviser, at banken skovler penge ind fra de udenlandske afdelinger.

BM

»Når indtjeningen fra udlandet udgør cirka 25 procent af vores samlede indtjening i 2012, skyldes det meget store nedskrivninger i 2012 i Danmark,« siger Anders Dam, der også påpeger, at egenkapitalforrentningen af de udenlandske selskaber var på kun godt fem procent.

Danske Banks afdeling i Luxembourg gav sidste år banken en indtjening på 103 millioner kroner og sendte yderligere et udbytte på 110 millioner kroner til bankens hovedsæde i Danmark.

»Jeg erkender, at vores overskud ikke udgør så stor en andel af bankens samlede overskud. Jeg er dog overordnet set tilfreds, men medgiver gerne, at potentialet er større,« siger administrerende direktør for Danske Bank International Klaus Mønsted Pedersen til avisen.

Nordeas udenlandske afdelinger gav sidste år et overskud på 386 millioner kroner og et udbytte på 224 millioner kroner til hovedsædet i Stockholm.

Ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten har velhavende danskere enorme formuer gemt af vejen i skattely som Schweiz og Luxembourg.

Jens Christian Hansen.

Forsker i skattely Niels Johannesen fra Økonomisk Institut ved Københavns Universitet anslår over for avisen, at danske privatpersoner har gemt formuer på mellem 100 og 150 milliarder kroner i skattely.

Han påpeger, at en del af pengene er lovligt parkeret i de diskrete lande, men at der holdes store summer skjult for de danske skattemyndigheder. Og han anslår med »et forsigtigt skøn«, at Danmark årligt mister tre til fem milliarder kroner i tabt skatteprovenu på grund af privatpersoners skattesnyd i skattely.

Danske Bank, Nordea og Jyske Bank afviser alle over for Morgenavisen Jyllands-Posten, at deres afdelinger i udlandet giver problemer i forhol til de danske skattemyndigheder, da de holder hånd i hanke med deres kunder.

»Vi deltager ikke i skatteunddragelse og skattesvig,« siger direktør for Private Banking i udlandet for Jyske Bank, Jens Lauritzen, der ligesom administrerende direktør for Nordea Luxembourg John Mortensen påpeger, at deres kunder vil blive indberettet til de relevante myndigheder, hvis de ikke selv indberetter til Skat.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen