Berlingske Business

Bankchef: Vi er ikke stolte over vores solvens

Vagn Thorsager
Vagn Thorsager, bankdirektør for Vestjysk Bank. Foto:

Vestjysk Bank må efter endnu en nedjustering se afgrunden rykke et skridt nærmere. Vagn Thorsager er ikke stolt af solvensen.

Banken venter for 2012 nu et dundrende underskud på 1150 mio. kr., hvilket sænker solvensoverdækningen til blot 1,4 procentpoint eller 350 mio. kr. Bankens topchef, Vagn Thorsager, erkender situationens alvor men vurderer dog, at den er stærk nok til at kunne klare sig på egen hånd.

- Det er vi, som det er nu. Men det er klart, at vi er da ikke stolte af, at vi har så lav en overdækning. Det er et lavt tal i forhold til bankens størrelse, det skal vi være de første til at erkende. Det er klart, at efter de to seneste år, som har kostet 2,5 mia. kr. i nedskrivninger, der er det en meget alvorlig udfordring, men med tilpasning både på balance og mange andre redskaber, så er vi, som vi har lagt frem i dag, solvente, og det arbejder vi videre ud fra, siger Vagn Thorsager i et interview med Ritzau Finans.

Bankens hovedfokus ligger dermed fuldstændigt på at øge solvensoverdækningen, mens vækstplaner er gemt langt væk, da det ikke harmonerer med en nedbringelse af bankens samlede risici.

- Det betyder ikke, at vi ikke kan imødekomme en række kunders ønsker, men der er også ting, vi vælger fra. Vi skal slanke balancen - det er et must og det forløber i øvrigt også planmæssigt. Der er jo heldigvis mange, der afdrager på deres engagementer, der er en lavere efterspørgsel og der er også områder, hvor vi kan sige, at der er Vestjysk Bank ikke pt. egnet til at imødekomme nogle ønsker - det kan være på meget store engagementer og enkeltforhold, siger Vagn Thorsager.

Et middel til at øge solvensen er naturligvis at øge bankens indtjening, og det er hvad banken ifølge direktøren først og fremmest fokuserer på. Derudover kan den gøre nogle "geværgreb inden for kapitalsammensætningen", som Thorsager udtrykker det, og han peger i den forbindelse på muligheden for at omlægge hybridkapital til aktiekapital.

- Der vil vi løbende overveje, om vi skal gøre brug af den konverteringsret, vi har og betaler for, og så kan vi måske se ind i, at vi vil bytte noget hybrid kapital om til aktiekapital. Det gjorde vi også i 2012, men det er stadigvæk en mulighed, vi har, siger Thorsager og fortsætter:

- En omlægning kan faktisk give små 600 mio. kr., hvis vi vælger at udnytte det fuldt ud. Og det vil så ikke længere være rentebærende, og det er jo en rente på tæt på 10 pct., vi betaler. Det er en af overvejelserne, og det er klart, at det er med på dagsordenen på de kommende bestyrelsesmøder.

Banken har derimod ingen planer om at foretage en aktieemission for at øge solvensen.

- Det har vi ikke nogen god historie til, og det er markedet ikke til. Det overvejer vi ikke pt., siger Thorsager.

Aktien i Vestjysk Bank er fredag ved 10.30-tiden faldet 13 pct. til 9,9 kr., hvilket værdisætter banken til 607 mio. kr. Til sammenligning var bankens aktiekurs oppe at runde 272 kr., da den toppede i midten af 2007.

/ritzau/FINANS

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen