Berlingske Business

Bankbosser scorer kassen

BARCLAYS/
En kontormand på vej på arbejde i finansdistriktet Canary Wharf i det østlige London. Foto: Toby Melville/Reuters Foto:

I alt 3.175 bankfolk i EU tjente i 2011 mere end 7,5 mio. kr. Langt de fleste arbejder i Storbritannien, mens 33 danskere fik en løn i den høje klasse.

De europæiske bankfolk tjener kassen trods krisen. I EU er der lige over 3.000 medarbejdere, der hvert år hæver en løn på mere end en million euro svarende til 7,5 millioner kr. Langt de fleste er ansat i Storbritannien, mens der er 33 bankchefer i Danmark, som tilhører den gyldne klasse.

Brian Mikkelsen og Benny Engelbrecht

Det er mere end i både Sverige og Norge. Der er tale om løn inklusive eventuel bonus og pension, og mere præcist er det 3.175 europæiske bankfolk, som får den høje betaling.

Det viser en helt dugfrisk rapport, som The European Banking Authority, EBA, netop har offentliggjort. EBA er en uafhængig EU-tilsynsmyndighed, der skal være med til at holde den finansielle sektor i ørerne, og det er første gang, at en rapport over banklønninger ser dagens lys. Fremover er det meningen, at den skal komme en gang om året.

I opgørelsen kan man se lønningerne for bankernes topchefer og ledende medarbejdere i 2010 og 2011 i alle EU-landene, og tallene viser, at bankerne ikke har holdt igen med at drysse penge ud over deres ansatte. I eksempelvis krise- og arbejdsløshedsramte Spanien er der 125 bankfolk, som får næsten 18 mio. kr. i gennemsnit om året.

Ses der på de enkelte afdelinger i bankerne er det først og fremmest i handelsafdelingerne i form af investment banking, at de høje gager ligger.

Det er også årsagen til, at langt flest toplønninger findes i Storbritannien, hvor 2.436 ansatte tjener mere end 7,5 mio. kr. om året. I gennemsnit får de lige under 11 mio. kr.

London er Europas finanscentrum med et mylder af aktiehandlere. Nummer to på listen er Tyskland, hvor der er 170 medarbejdere i den høje lønklasse. I den kriseramte irske banksektor er der stadig 14 chefer, som får mere end de 7,5 mio. kr. Og en stor del af den løn er variabel.

Norge går frem

Undersøgelsen er et led i et nyt EU-direktiv, der træder i kraft fra begyndelsen af det nye år. Direktivet foreskriver, at bonusser for bankcheferne ikke må overstige den enkelte medarbejders løn. Dog kan den være op til dobbelt så høj, men det kræver i givet fald, at det bliver godkendt af aktionærerne.

De nye regler kan blive hård kost i det engelske, hvor bonus er 3,5 gange højere end den faste løn. Her i landet tjener de lidt over 30 bankchefer over 11 mio. kr. om året i snit. Til sammenligning var der kun 15 i Sverige og 19 i Norge med på listen.

Forskellen skyldes i høj grad, at Nordea har valgt at lægge sin handelsafdeling i København. To tredjedele af de danske bankmillionærer er ansat i investment banking.

Nordmændene er dog ved at komme godt med. I 2010 var der kun fem med en millionløn i euro.

Hos de bankansattes fagforening – Finansforbundet – mener man ikke, at rapporten har den store værdi, fordi den ikke ser på de enkeltes funktioner, men kun på, hvor meget de enkelte bankmedarbejdere tjener. De højtlønnede børsmæglere i handelsafdelingerne tager en risiko på vegne af kunderne og ikke banken. Deres løn og bonus siger derfor ikke noget om, hvor stor risiko der er i banksektoren, påpeger næstformand i Finansforbundet,Michael Budolfsen.

»Spørgsmålet er, hvor mange risikotagere, der er i de enkelte banker. Det siger rapporten ikke noget om, fordi den kun ser på et bestemt lønniveau og ikke funktion,« siger Michael Budolfsen.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen