Berlingske Business

Bankbosser går ind for IT-fusion

Gert Jonassen
Gert Jonassen er direktør i Arbejdernes Landsbank. Foto:

Flere af landets bankchefer vil samle IT-drift og -udvikling i et fælles selskab for at spare penge. De håber på sigt at kunne fusionere de tre datacentraler, som samtlige danske banker, undtagen storbankerne, er koblet op på.

Bankernes enorme udgifter til IT-drift og -udvikling har et stort potentiale for at blive beskåret betydeligt, og det vil flere bankdirektører gøre en indsats for at arbejde hen imod.

Mens landets to største banker, Danske Bank og Nordea, har hver deres datacentral, hvor de driver og udvikler IT-systemer, har resten af landets pengeinstitutter tilkoblet sig én af de øvrige tre datacentraler; BEC, SDC eller Bankdata. Her udvikler bankerne i store træk de samme IT-løsninger med en årlig omsætning på godt en mia. kr. i hver central, og derfor kunne der spares mange penge, hvis bankerne slog datacentralerne sammen.

»Der er ingen tvivl om, at der ville være penge i at fusionere datacentralerne. Det ville give en større volumen og lavere omkostninger. Hver gang, der kommer en ny lov, skal den implementeres alle steder,« siger Gert Jonassen, ordførende direktør i Arbejdernes Landsbank og formand for BEC.

bankdata

Ønsket om at fusionere bankcentralerne har været der i mange år, og der har været forhandlinger om det flere gange, men bankdirektørerne har aldrig kunnet blive enige om, på hvilke vilkår en sammenlægning skulle foregå, og hver eneste gang er det gået i vasken. Flere af bankdirektørerne peger nu på, at første skridt til en sammenlægning er, at pengeinstitutterne langsomt lægger flere og flere af de kommende IT-opgaver i samme selskab, så mere og mere bliver udviklet i fællesskab.

Ifølge Jyske Banks direktør Anders Dam, hvis bank er tilkoblet Bankdata, er der generel enighed om at samle mere i selskabet JN Data, der varetager IT-driftsopgaver for alle tre datacentraler.

»Først og fremmest skal vi have gjort JN Data til en endnu større succes, end den er i dag. Det er en ubetinget succes. Vi skal have så mange ting til fælles som muligt via JN Data, og det er der en vilje og forståelse for,« siger Anders Dam.

Gert Jonassen bakker op om, at JN Data vil være det naturlige udgangspunkt, som på længere sigt kan føre til fusioner.

 a

»Der er udbredt enighed om, at det giver mening at samle flere og flere IT-opgaver i et fælles selskab, og det kan være sådan, at man ender med at arbejde sig frem mod en fusion på et senere tidspunkt,« siger Gert Jonassen.

Også formanden for SDC, Klaus Skjødt, der er adm. direktør i Sparekassen Kronjylland, er positiv, såfremt man involverer de øvrige nordiske banker.

»Det er da klart, at hvis der er nogle nye opgaver, som man hensigtsmæssigt kunne lave sammen, så kunne det selvfølgelig være en mulighed. Vi har ikke afskåret os fra noget som helst, så længe man også har det her nordiske perspektiv, som, vi synes, er vigtigt,« siger han.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen