Berlingske Business

Anders Dam beder politikerne om hjælp

anders dam billede 32
Anders Dam, ordførende direktør i Jyske Bank, håber på, at politikerne vil hjælpe det kriseramte landbrug. Foto:

Jyske Banks direktør, Anders Dam, opfordrer nu politikerne til at give landmændene bedre forhold, så de kan komme ud af den voldsomme krise, som landbrugssektoren befinder sig i.

Landbruget befinder sig i en historisk krise, hvor svine- og kvægbønder på stribe må bukke under for presset og forlade deres gård, og ifølge Anders Dam, ordførende direktør i Jyske Bank, må politikerne snart komme på banen med en hjælpende hånd.

Det er særligt Ruslands handelsboykot, der har presset priserne i bund på svinekød og mælk, og da de danske landmænd samtidig er underlagt strengere regler og miljøkrav, er det ifølge landbruget en unfair konkurrence med landmænd i eksempelvis Sverige og Tyskland.

Jyske Bank scorer milliardoverskud Anders Dam

Det er da også netop rammevilkårene, som politikerne bør kigge på, mener Anders Dam. Jyske Bank har ligesom alle øvrige landbrugseksponerede danske banker måttet tage store tab på landbrugskunder, og den tendens kunne vendes med hjælp fra politikerne, vurderer Anders Dam.

»Det eneste vi kan håbe på, er - selvfølgelig at priserne bedrer sig, men det kan vi ikke styre i Danmark - men ellers, at politikerne giver bedre rammevilkår, så de kommer på niveau med Tyskland. Det vil blive modtaget med kyshånd, og det vil også gøre, at vi som finansiel långiver vil se lidt mere optimistisk på tingene, når vi kan regne nogle produktive effekter ind af, at der kommer nogle bedre rammevilkår,« siger Anders Dam.

Den danske samfundsøkonomi er ellers i bedring, hvilket smitter positivt af på bankernes regnskaber. Landbruget har dog fortsat sin egen historie, hvor situationen på grund af de pressede priser blot bliver værre og værre ifølge Anders Dam.

pix_nykredit

»Vi kan se, hvordan priserne fortsat rasler ned. Og det er sådan set den sorteste sky, der er over dansk økonomi i øjeblikket. Det er den, der er over landbruget. For erhvervet og de finansielle långivere er det virkelig en træls situation, som den sektor er havnet,« siger Anders Dam.

Det er særligt problemerne i landbruget, der har gjort, at Jyske Bank de seneste år har foretaget store nedskrivninger på udlånet. Den forbedrede økonomi betyder, at Jyske Bank så småt begynder at kunne tilbageføre nedskrivninger - dog ikke på landbruget, hvor nedskrivningerne øges.

»Nogle har hevet os i næsen - blandt andet på baggrund af de store nedskrivninger, vi foretog sidste år - at vores bonitet (kvaliteten på udlånet, red.) nok var ringere end resten af sektorens. Den opfattelse har jeg aldrig delt. Også set ud fra det kendskab jeg har haft fra de sektorselskaber, som jeg sidder i, vil jeg sige, at Jyske Banks bonitet er ikke ringere end gennemsnittet i Danmark,« siger Anders Dam og fortsætter:

»Nu kan vi se, at med den udvikling vi har i økonomien, er der faktisk  i princippet basis for at tilbageføre nedskrivninger. Men vi har fået nogle muligheder i lovgivningen for at lave det, der hedder ledelsesmæssige skøn. Og det har vi benyttet os af ved at sætte 270 mio. kr. til side, og det udspringer primært af landbrugets situation.«

jyske bank

Banker kan benytte de ledelsesmæssige skøn, når der er tale om begivenheder, som allerede er indtruffet, men som endnu ikke har givet fuldt udslag i bankens udlånsbøger.

Det gælder blandt andet den fortsatte boykot i Rusland, men også den seneste tids rentestigning, som blot vil gøre situationen endnu værre for de økonomisk pressede landmænd.

Jyske Bank foretager i alt nedskrivninger for 351 mio. kr. i første halvår i år, hvilket er en klar forbedring i forhold til første halvår 2014, hvor landets tredjestørste bank nedskrev for 838 mio. kr.

Jyske Banks direktør Anders Dam - Her i hovedsædet i Silkeborg

Stærkt halvt år for Jyske Bank. Se med her:

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen