Berlingske Business

Alle krakkede banker bør undersøges

Alle krakkede banker bør undersøges - 1
Foto:

Kurator i et konkursbo har pligt til at undersøge, om den tidligere ledelse kan stilles til ansvar. Det bør også ske i de banker, som havner hos Finansiel Stabilitet, vurderer professor.

De tidligere bestyrelses- og direktionsmedlemmer i Fionia Bank, EBH Bank og de øvrige nødlidende banker kan ikke sove trygt om natten. De risikerer også at blive slæbt i retten med krav om økonomisk erstatning for deres indsats – eller rettere – mangelfulde indsats.

Det kræver dog, at de nye ledelser i bankerne beslutter sig for at få lavet en advokatundersøgelse, som kulegraver de tidligere ledelser. Men det mener lic.jur. og professor Morten Samuelsson på Copenhagen Business School, ligger lige til højrebenet:

»Det er besynderligt, hvis ikke de nye ledelser som noget af det første sætter en advokatundersøgelse i gang. Det ligger først på paletten over gøremål,« siger professor Morten Samuelsson.

Sager på halsen
Hvis konklusionen er den samme som i advokatundersøgelsen om Roskilde Bank, får den gamle ledelse erstatnings- og politisager på halsen.

Professoren kalder det almindelig procedure, når man er i gang med at rydde op efter en virksomhed, at undersøge, hvorfor det gik så galt. I en normal konkurssag skal kurator vurdere, om der kan rejses erstatningskrav mod den tidligere ledelse, og om den skal politianmeldes.

»Det betyder, at hvis livet havde fået lov til at gå sin gang uden politisk indblanding, og bankerne så nok var gået konkurs, ville en kurator have gennemført en undersøgelse. Nu blev der så oprettet et afviklingsselskab, men det bør ikke afholde nogen fra at gennemføre en advokatundersøgelse alligevel,« siger Morten Samuelsson.

Samme behov
Den nye bestyrelsesformand i EBH Bank har da også sat en advokatundersøgelse i gang – der i øvrigt udføres af de samme to advokater, som står bag Roskilde Bank-undersøgelsen, Mogens Skipper-Pedersen og Henrik Stenbjerre:

»Vi har følt samme behov som i Roskilde Bank for at få undersøgt tingene. Og jeg kan da sagtens forestille mig, at der kommer til at være lighedspunkter mellem denne advokatundersøgelse og EBHs,« siger den nye bestyrelsesformand, Jørn Astrup.

I Fionia Bank har den nye bestyrelse endnu ikke søsat en advokatundersøgelse. Og umiddelbart tyder intet på, at det vil ske:

»Der bør være en ordentlig begrundelse for at sætte en advokatundersøgelse i gang. Vores interne undersøgelser har ikke givet anledning til at tage dette skridt,« siger den nye bestyrelsesformand, Jørn Kristian Jensen.

Han udelukker dog ikke, at det vil ske, hvis der er et generelt ønske om, at alle banker, som havner hos Finansiel Stabilitet, skal iværksætte en advokatundersøgelse.

Professor Morten Samuelsson mener netop, at en advokatundersøgelse bør gennemføres af de nye ledelser i alle banker i afviklingsselskabet Finansiel Stabilitet – det drejer sig om EBH Bank, Fionia Bank, Løkken Sparekasse, Gudme Raaschou Bank og Straumur – men det afvises af formanden for afviklingsselskabet Finansiel Stabilitet:

»Hvis vi vurderer, at der er et grundlag for at igangsætte en nærmere undersøgelse, vil vi naturligvis gøre det, men det er ikke noget, vi vil gøre per automatik,« siger Henning Kruse Pedersen, der er formand for både Roskilde Bank og afviklingsselskabet Finansiel Stabilitet.

Derfor er det foreløbig kun EBH Bank og Roskilde Bank, som har iværksat advokatundersøgelser.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen