Berlingske Business

Aktiemarkederne ryster i bukserne frem mod britisk valggyser

Brexit
Tysklands største nyhedsmagasin Der Spiegel dedikerede sit seneste nummer til de britiske vælgere med overskriften »Please don't go!« Foto:

Der er flere aktie-øretæver til investorerne mandag, hvor det danske eliteindeks C20-Cap falder for fjerde dag i træk. Hvis briterne beslutter sig for at vende ryggen til EU om ti dage, kan de europæiske aktier falde med helt op til 15 pct., lyder spådommen fra Nordea.

Med blot ti dage til Storbritanniens afstemning om fortsat medlemskab af EU rasler aktiemarkederne ned overalt i Europa. Nej-sigerne fik i weekenden medvind i nye meningsmålinger, som dog grundlæggende peger på næsten dødt løb mellem de to fløje. Den slags usikkerhed bryder aktiemarkederne sig ikke om og er årsag til, at investorer i stor stil har mistet investeringsappetitten og sælger ud.

BRITAIN-EU-POLITICS

Trods den store usikkerhed om den britiske afstemning regner Nordeas seniorstrateg Tine Choi Danielsen fortsat med, at den britiske valggyser tipper til ja-siden den 23. juni. Det vil sparke ny fart i et ellers temmelig underdrejet aktiemarked.

»Det er stadig vores forventning, at briterne vælger at forblive i EU. Og dermed er der også lagt op til kursstigninger på de europæiske aktiemarkeder umiddelbart efter afstemningen. Europæiske aktier har altså et attraktivt potentiale fremadrettet, hvilket den britiske afstemning ikke umiddelbart ændrer på,« siger Tine Choi Danielsen.

Brexit

Hvis briterne vælger at smække døren i til den europæiske familie, kan det modsat sende de europæiske aktier ned med helt op til 15 pct., vurderer Nordea-strategen. Og det er netop det skrækscenarie, der får investorerne til at trække følehornene til sig frem mod afstemningen. Der er nemlig risiko for langt større kursfald ved et »nej tak« fra briterne, end der er tilsvarende mulighed for kursstigninger ved et »Yes«.

»Jeg kan sagtens forstå, at investorerne slet ikke bryder sig om den her situation,« siger Tine Choi Danielsen.

Ifølge en ny undersøgelse fra OECD vil Storbritanniens økonomiske vækst få et stort rap over nallerne, hvis briterne smider EU-medlemskabet på porten. Den internationale organisation vurderer, at Storbritanniens BNP om fire år vil være tre procent lavere, end hvis landet bliver i EU. I 2030 vil effekten af et EU-farvel ifølge OECD betyde, at landets BNP vil være fem procent lavere end ved fortsat medlemskab.

FRANCE-BRITAIN-EU-BREXIT-FLAG-REFERENDUM-ECONOMY-G7

Hos Sydbank har makroanalytiker Kim Blindbæk som sin kollega i Nordea tiltro til, at briterne stemmer »ja« torsdag i næste uge.

»Vi forventer fortsat, at Storbritannien i sidste ende forbliver i EU. Vi anerkender dog, at nej-sigerne i øjeblikket lader til at have medvind i flere meningsmålinger. Meningsmålingerne skal dog altid tages med et gran salt. Det har vi specielt set i Storbritannien i 2014, hvor der var stor usikkerhed omkring Skotlands uafhængighedsafstemning. I 2015 så vi også, at Labour – på trods af stærke meningsmålinger – ikke vandt regeringsmagten«, skriver Sydbank-analytikeren i en analyse.

Hvis briterne ender med at melde sig ud af samarbejdet, vil dansk økonomi også få et par på hatten. Ifølge Finansministeriets seneste Økonomiske Redegørelse vil Brexit »have konsekvenser for Danmark og de øvrige europæiske lande via lavere samhandel og investeringer«. I redegørelsen konkluderes det, at et britisk nej til EU vil betyde øget usikkerhed på de finansielle markeder med faldende aktiekurser til følge.

Ryanair sørger for opdriften i Københavns Lufthavn Ryanair til

For Danmark kan den britiske afstemning ifølge Finansministeriet helt konkret få den konsekvens, at arbejdsløsheden vil stige, mens BNP-væksten samtidig vil falde. Regeringens regnedrenge vurderer, at et Brexit vil betyde, at Danmarks BNP-vækst i 2017 vil falde fra 1,7 pct. til 1,1 pct. Tilsvarende vil den danske arbejdsløshedsprocent til næste år stige fra 3,6 til 4,1 pct.

Storbritannien har i mange år været en af de allerstørste aftagere af danske varer, men sidste år dykkede den britiske import fra Danmark ganske dramatisk. Siden 1980'erne har Storbritannien ellers haft monopol på en placering i top-3 over de største danske eksportmarkeder. I 2015 er Storbritannien dog røget ned på en femteplads, da både USA og Norge er mere ivrige efter danske varer end briterne.

Den britiske folkeafstemning i næste uge er en såkaldt vejledende afstemning. Det betyder, at resultatet ikke kan binde det britiske parlament. Det vil dog være et voldsomt slag mod David Camerons politiske troværdighed, hvis han nægter at lytte til vælgernes ønsker.

mærsk

Hvis David Cameron og Storbritannien i sidste ende beslutter sig for en fremtid uden EU-medlemskab, kan landet ifølge Lissabon-traktaten hurtigst komme ud to år efter, at beslutningen er blevet videreformidlet til Det Europæiske Råd.

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen