Berlingske Business

Vi kan da ikke klare os med den folkeskole!

Hvordan skal vi sikre beskæftigelse og velfærd i en global konkurrence, når mange af vore konkurrenter er dygtigere end os?

Jeg forstår slet ikke, at det spørgsmål tilsyneladende ikke har strejfet Socialdemokraterne efter offentliggørelsen af PISA- undersøgelsen fra OECD, som placerer vore folkeskoleelever blandt de ringeste af 40 lande. Vi oplever i øjeblikket, at vore virksomheder lægger en del af deres produktion i lavtlønslande. Det er en forståelig konsekvens af globaliseringen. Vi kan selvfølgelig ikke konkurrere med polske lønninger, som er 1/6 af vore. Eller med Sydøstasien, hvor 20 ansatte koster mindre end én ansat i Danmark. Til gengæld skal vi konkurrere på viden, på job, der kræver viden. Vi skal forske og udvikle nye produkter, nye produktionsmetoder, nyt design og effektiv markedsføring. Når et produkt senere bliver et samlebåndsprodukt, er det ikke unaturligt, at en del af produktionen lægges ud til lavtlønslande.

Det har vi oplevet i generationer. I de sidste 30 år er der f.eks. produceret flere folkevogne i Brasilien end i Europa. I de sidste 25 år er der produceret flere chips i Malaysia end i Europa.

Men hvis lavtlønslandene også bliver dygtigere end os, får vi et alvorligt problem. Ganske vidst er vi helt opmærksomme på, at både Kina og Indien uddanner flere og flere ingeniører. Men at vi skal opleve, at f.eks. Polen, Letland, Tjekkiet og Rusland overhaler os med flere længder i elementære folkeskolefag som læsning, matematik og naturfag er dybt foruroligende. Både for den enkelte elevs fremtidsmuligheder og for det danske samfund.

I Venstre er vi klar til at tage udfordringen op med det samme. Vi må have bedre mulighed for at tjekke den enkelte elevs udviklingsforløb. Lader vi børnene i stikken, som Socialdemokraterne åbenbart foretrækker, bliver det katastrofalt både for den enkelte, for beskæftigelsen og for velfærden i vort samfund.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen