Berlingske Business

Velfærds-stop

Under valgkampen i 2001 overhalede Anders Fogh Rasmussens Socialdemokraterne indenom og lovede vælgerne at indføre en et-årig barsels-orlov.

Løftet var populært. Og det blev opfyldt prompte med virkning fra 1. januar 2002.

Arbejdsgiverorganisationerne advarede med god grund. En forlænget barselsorlov ville dræne arbejdsmarkedet for værdifuld arbejdskraft. "Sludder",svarede regeringen. Den forberede barselsorlov ville højest reducere arbejdsstyrken med 2.000 personer om året.

Nu har Dansk Arbejdsgiverforening analyseret udviklingen og beregnet effekten: Arbejdsmarkedet er ikke blevet drænet for 2.000, men for 10.000 personer om året. Før den nye ordning tog forældrene i gennemsnit 28 ugers barselsorlov. Nu tager de 45 uger.

Sagen om den forlængede barsels-orlov er lærerig. Den bekræfter, at nye velfærdsgoder som regel kommer at koste mere end politikerne regner med. Sådan er det også gået med efterlønnen.

Samtidig er nye velfærdsgoder svære at komme af med. Ingen forestiller sig i dag, at det realistisk at genindføre de gamle barselsbestemmelser. Ligesom ingen i realiten er indstillet på at pille mere ved efterlønnen.

Det kritisable er, at en forlænget barselsorlov indføres uden at der samtidig gennemføres andre reformer, der kan øge udbuddet af arbejdskraft. Her er det ikke nok at henvise til kampagner for at få flere indvandrere i job og øge antallet af praktikpladser.

Der må også økonomiske tilskyndelser til.

VK-regeringen burde lade sig inspirere af sit eget skattestop og supplere det med et velfærdsstop. Et velfærdsstop forstået på den måde, at ingen ny velfærdsordning kan indføres før den er finansieret ved bortfald af en anden velfærdsydelse.

Et sådant stop vil være effektivt og tvinge politikerne til at prioritere. Men de vi sikkert argumentere med, at et stop ikke lader sig administrere og at det i øvrigt er uretfærdigt i forhold til bestemte samfundsgrupper.

Sådan går velfærdsdebatten hele tiden i selvsving. Hvornår mon vi dog lærer at sætte tæring efter næring. Steno

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen