Berlingske Business

Staten dræner udviklingsfond

Fonden IFU må kun investere i meget fattige lande. Samtidig hiver staten flere penge ud af fonden, end man budgetterer med.

Danske virksomheder har siden 1967 kunnet investere i projekter i udviklingslande sammen med Industrialiseringsfonden for Udviklingslandene (IFU). Gennem årene har fonden haft så godt et afkast, at den har kunnet investere syv gange så meget, som den gode milliard kroner, som den danske stat har bidraget med.

Samtidig har staten i perioden fra og med 2004 til og med 2009 hevet 3,35 milliarder kroner ud af IFU og Investeringsfonden for Østlandene (IØ). Det er sket, selv om det kun har været intensionen at tage 550 millioner kroner ud af fondene.

Samtidig hæmmes IFU af, at den kun kan investere i forretningsprojekter i lande, hvor den gennemsnitlige indbygger ikke tjener mere end 2.964 dollar om året. Erhvervsorganisationen DI mener, at grænsen skal sættes op til 5.000 dollar.

- Vi har konkrete eksempler på, at danske virksomheder har mistet eksportordrer, fordi vi i Danmark har denne lave grænse. Investeringsfondene i vores nabolande har en højere grænse. Den danske virksomheds produkt eller pris kan sagtens være bedst, men hvis finanspakken ikke hænger sammen, så falder det til jorden,« siger Marie Gad, afsætningspolitisk konsulent i DI, og fortsætter:
- Det er nogle interessante lande, der ligger mellem 3.000 og 5.000 dollar per indbygger – for eksempel Tunesien, Thailand og Peru. Det er ofte nogle af de lande, hvor der er rimelig gode vækstrater på nuværende tidspunkt, selv om resten af verden står stille. Derfor er det lande, hvor vi gerne vil have danske virksomheder til at se sig lidt ekstra omkring.

I finanslovsforslaget for 2010 er det udpenslet, at staten trækker 100 millioner kroner ud af IØ, mens IFU ikke skal af med penge. Siden 2004 var det dog kun i 2005, at staten overholdt sine mål for, hvor mange penge man ville hive ud af fondene. De resterende år har man trukket flere penge ud end budgetteret. I 2011 og 2012 ser IFU og IØ i øjeblikket ud til at skulle bløde 200 millioner kroner til statskassen hvert år.
Da IFU hører under staten, ønsker fonden ikke selv at udtale sig om udlodningerne eller om en udvidelse af rammerne for, hvilke lande der kan investeres i.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen