Berlingske Business

Smv’er bag jobmirakel på Lolland

Over halvdelen af forårets fyrede 3F’ere fra Vestas i Nakskov har nu fået job - stort set alle hos lokale håndværkere og produktionsvirksomheder.

Få måneder efter at vindmøllegiganten Vestas fyrede over 200 3F’ere i Nakskov, har mere end halvdelen fået job igen - hos lokale smv’er inden for håndværk og industri.

- Det havde vi ikke turdet håbe på. Det er helt utroligt," siger den lokale 3F-formand, Jess Hansen, til ErhvervsBladet.dk.

Ufaglærte, privatansatte 3F’ere har nemlig vist sig at være blandt de mest udsatte under finanskrisen. Så stemningen var helt i bund, da Vestas i foråret uddelte 276 fyresedler på Vestlolland - 241 af dem til 3F’ere.

Men nogle måneder efter er godt halvdelen, 123 personer, atter i beskæftigelse.

- Det er et lille mirakel. De nye arbejdsgivere er en vifte af små virksomheder i lokalområdet inden for produktion og håndværk. De har typisk ansat en eller to ad gangen," fortæller Peter Straadt, partner i AS3 outplacement.

Rådgivningsbureauet har speciale i at rådgive virksomheder ved afskedigelser.

Andre 3F’ere er blevet knytter til vikarbureauer, og nogle af gået i gang med en uddannelse.

- Vestas har et godt brand, så mange lokale arbejdsgivere har ment, at 3F’erne fra Vestas er professionelle og dygtige og kunne gøre en forskel for virksomheden," siger Peter Straadt.

Han vurderer samtidig, at mange smv’er nyder godt af finanskrisen, fordi de store virksomheder skærer ned og lægger opgaver og produktion ud.

- De små er mere fleksible, og de tager en del af risikoen for de store. De store vil ikke selv løbe risikoen ved at opretholde en stor produktion under en finanskrise, så de outsourcer meget i øjeblikket. Derfor ser vi, at mange smv’er faktisk udvider og ansætter i øjeblikket. Og det gælder generelt i hele Danmark," siger Peter Straadt fra AS3 outplacement.

For 3F’ere i Nakskov er livet dog ikke lutter lagkage. Nok kom ledigheden ikke op på de 30 procent, som var frygtet efter fyringsmeldingen fra Vestas, men arbejdsløsheden er steget til næsten 20 procent.

- Finanskrisen havde ikke ramt Nakskov og Vestlolland så hårdt, og vi begynder så småt at mærke broprojektet (Femern-forbindelsen, red.). Men meldingen fra Vestas i foråret var en streg i regningen, og vi er glade for, at Vestas netop nu ved halvårsregnskabet har sagt, at der ikke kommer flere fyringer i år," siger Jess Hansen.
Både han og Peter Straadt fra AS3 roser Vestas for måden, de mange fyringer blev håndteret på.

Vindmøllevirksomheden indledte hurtigt en tæt dialog med både tillidsrepræsentanter og det lokale jobcenter.

Desuden blev AS3 koblet på, så alle afskedigede blandt andet blev tilbudt fire individuelle rådgivningssamtaler. 

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen