Berlingske Business
17:57Europæiske aktier leverede en pæn tirsdag

Sildefabrik væk fra andelseje

Efter et barsk år præget af lave priser på sild og svigtende tilførsler af råvarer omdannes den fiskerejede

ESSI Komsumfisk A.m.b.a. i Esbjerg om godt en måned til et aktieselskab, der kan operere mere frit på markedsvilkår.



Formanden

for ESSI''s bestyrelse, Arne Olsen, oplyser, at en kreds af fiskere og tre-fire lokale virksomheder indskyder omkring 15 mio. kroner

i frisk kapital. Pengene skal blandt andet bruges til at udbygge kapaciteten for marinerede produkter til primært det tyske

marked, og satsningen på mere forædlede produkter frem for fersk fisk stiller også øgede krav til lagerbeholdning.



-

Andelsejet er en udmærket ejerform, men den forudsætter i vores tilfælde, at tilførslen af råvarer

passer ind i produktionsmønstrene. I fremtiden vil leverance- og modtagepligten i forhold til vore andelshavere blive ophævet,

så vi kan købe råvarer på det frie marked og blive mere markedsorienterede, siger Arne Olsen.

Mere

forædling

Dalegaard Business i Ry har foretaget en analyse af virksomheden og anbefaler, at der i fremtiden skal satses mere

på at forædle fisken for at hæve indtjeningen. ESSI Konsumfisk havde i seneste regnskabsår et minus på otte

mio. kroner, og omsætningen faldt 50 mio. kroner til 105 mio. kroner. Det skyldes primært fald i salgspriserne på

sild på ca. 50 pct., og at prisen på råvarer først med forsinkelse fulgte med ned. ESSI modtog i regnskabsåret

ca. 23.000 ton fisk, hvilket var en lille nedgang i forhold til året før.



Sidst i 90''erne havde ESSI flere vanskelige

år med underskud på seks-ni mio. kroner. Inden det nye dyk i 02-03-regnskabet havde andelsvirksomheden i to år overskud

på henholdsvis 4,7 og 1,0 mio. kroner før skat. Med det seneste underskud er egenkapitalen reduceret til ca. fem mio.

kroner.



De 13 andelshavere og de nye investorer er inviteret til møde fredag, og derefter skal der gå fire uger,

før det nye aktieselskab formelt er stiftet.



Blandt andelshaverne er fiskemelsproducenten TripleNine Fish Protein a.m.b.a.,

der selv har haft et yderst vanskeligt med svigtende tilførsler af industrifisk. Omregnet til fuldtidsansatte beskæftiger

ESSI Konsumfisk 53.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve
 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Sponseret

Sampensions kunder kan glæde sig over et godt afkast for 2017.”En typisk kunde i vores markedsrenteprodukt opnår et afkast i år på omkring 8 pct., og det er meget højere, end hvad man kunne forvente v...

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen