Berlingske Business

Politikere gransker eksporthjælp

.
Foto: Claus Fisker / Scanpix

Både Venstre og Socialdemokraterne er villige til at overveje nye veje til at hjælpe mindre virksomheders eksport. Et af midlerne kan blive eksportkaution.

Venstre og Socialdemokraterne står sammen om at undersøge mulighederne for yderligere eksporthjælp til mindre eksportvirksomheder.

I foråret søsatte regeringen Bankpakke II, hvor 20 mia. kr. blev afsat til at støtte danske eksportvirksomheder gennem lån. Eksport Kredit Fonden (EKF) skulle stå for at formidle pengene. Senere blev yderligere 10 mia. kr. afsat til at genforsikre virksomhedernes eksportkredit.

Ifølge en rundspørge foretaget af Håndværksrådet er det dog kun to tredjedele af de mindre eksportvirksomheder, som kender EKFs ydelser. Heraf føler mere end halvdelen, at ydelserne er uden relevans for den enkelte virksomhed.

- Det ligger stort set uden for EKFs mandat at beskæftige sig med små og mellemstore virksomheder, og derfor må man fra politisk hold udvide rammerne. EKF kan ikke gøre for, at de har de betingelser, de har, påpeger Jens Kvorning, chef for Håndværksrådets internationale afdeling.

Håndværksrådet opfordrer til, at politikerne overvejer at genindføre ordningen om eksportkaution, som var under EKFs paraply indtil for 10 år siden. Rådet mener, at dette vil gavne likviditeten meget hos traditionelle mindre eksportører, der binder meget kapital i deres eksportvarer i oparbejdningsperioden.

Åben for udvidelse

Venstre erhvervsordfører Jacob Jensen er åben over for at se på, hvordan små og mellemstore eksportvirksomheder kan få nytte af EKF.

- Jeg vil ikke udelukke, at vi skal kigge på, hvad det er for en portefølje, Eksport Kredit Fonden skal beskæftige sig med fremadrettet. Når vi stiller en facilitet på 20 mia. kr. til rådighed, er jeg kun interesseret i, at midlerne virker. Jeg vil ikke udelukke, at porteføljen skal udvides, hvad enten det er med en kautionsordning, som man kendte det tidligere, eller på anden vis, siger Jacob Jensen.

Han nævner, at de små virksomheder blev hjulpet med en eksportkreditgaranti i forbindelse med Bankpakke II. Helt konkret blev 10 mia. kr. afsat til at afdække private kreditforsikringsselskaber, når de forsikrer kortvarige eksportprojekter. Også disse penge formidles af EKF.

I dag kan EKF kun finansiere eksportprojekter på mere end to år. Det anser Orla Hav, erhvervsordfører for Socialdemokraterne, for at være for lang en tidshorisont for mindre virksomheder. Han bakker desuden også op om tanken om, at EKF får mulighed for at tilbyde virksomhederne eksportkaution.

- Det vil vi være positive over for at se på. Når jeg hører de virksomheder, som gjorde brug af det på det tidspunkt (da eksportkautionsordningen eksisterede, red.), er deres enstemmige udsagn, at de havde rigtig god gavn af det, beretter Orla Hav.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen