Berlingske Business

Møbelindustrien er under pres

.
Foto:  Henning Bagger

Møbelindustrien skal forberede sig på en større omstrukturering, hvis den vil klare sig styrket gennem de næste år.

Med en samlet omsætningstilbagegang på omkring 18 procent og stærkt faldende eksport er møbelbranchen under pres, og virksomhederne forventer en massiv konsolidering i den nærmeste fremtid. En stor omstillingsparathed i branchen hjælper dog lidt på de dystre udsigter.

- Der vil ske en konsolidering i branchen, og handelsmønstrene bliver anderledes. Men mange virksomheder har allerede foretaget en stor tilpasning, og der er endda enkelte, der klarer sig rigtigt godt, siger branchedirektør for Træ- og Møbelindustrien i Dansk Industri Lasse Jensen.

Han understreger, at hele træindustrien er inde i en meget slem periode, og at beskæftigelsen er rekordlav.

Få konkurser

Lasse Jensen fortæller dog, at branchen kun ser få deciderede konkurser og betalingsstandsninger. Den oplevelse har man også i brancheorganisationen Dansk Møbel og Interiør.

- Enhver branche er jo præget af både afgang og tilgang, men det antal lukninger. vi ser, er ikke værre end andre år, siger direktør Keld Korsager.

Han mærker dog, at finanskrisen tager hårdt fat. Blandt andet i eksporten, som er faldet med 21 procent i gennemsnit.

Keld Korsager forventer også en større omstrukturering af industrien.

- Der er ingen tvivl om, at møbelbranchen vil overleve og komme styrket ud på den anden side, men der vil ske en stor og nødvendig strukturændring, siger Keld Korsager. Han mener, at det er for useriøst at spå om, hvor meget dybde der er tilbage i krisen, men han understreger vigtigheden af at bevare synligheden i markedet, selvom der skal skæres ned.

Omstillingsklar

Selvom det ser ud til at stå slemmere til end nogensinde, er det ikke første gang, at den danske møbelindustri befinder sig i en krise. Midt i firserne oplevede man en tilbagegang på 45 procent i eksporten til USA.

Dengang lykkedes det lynhurtigt at omstille sig til et voksende tysk marked. Og selvom de to situationer ikke er direkte sammenlignelige, så er det et billede på en industri, der altid formår at omstille sig. Det mener Phd-studerende på Handelshøjskolen i Århus Lars Hedergaard.
Han har analyseret den danske møbelindustris evne til at omstille sig til nye forhold, og konklusionen er positiv.

- Møbelindustrien har altid været hurtig til at omstille sig til nye markeder og nye situationer, siger Lars Hedegaard, og den konklusion finder støtte flere steder i branchen, hvor det dog understreges kraftigt, at omstilling også er nødvendig.

»Der er sket meget, men vi undgår ikke nogle store forandringer de kommende år,« siger Lasse Jensen fra DI.

Håber på fremtiden

Blandt andet lider industriens mindre underleverandører under krisen. En af dem er Michael Laurids Falkenberg fra Artwood Furniture i Bording. Han har kun begrænsede forventninger til fremtiden, men håber dog på at kunne sikre sig en plads som leverandør til en af de virksomheder, der  er tilbage, når den forventede konsolidering er overstået.

- Jeg må jo prøve at kombinere nicheproduktion med alsidighed og rettidig omhu, siger han.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen