Berlingske Business

Kedelkoncern tjener penge som aldrig før

Den midtjyske producent af mellemstore kedler til biomasse og affaldsbrændsler, Danstoker i Herning, lyser op i en tid med krisesnak og dårlige regnskaber.

Koncernen, der foruden fabrikken i Herning også består af den tyske virksomhed Omnical Kessel- und Apparatenbau GmbH i Hessen, har nemlig præsteret et rekordregnskab, hvor såvel top- som bundlinje drøner i vejret.

Det smarte ved koncernstrukturen har været, at hvor Danstoker på sin side leverer miljøvenlige biomasse-kedler, har tyskerne stået for olie- og gaskedler. På den måde har koncernen været relativ immun overfor udsving i oliepriserne efter et gynge og karrusel princip.

Danstoker har da også generelt leveret hæderlige regnskaber, men de har aldrig været prangende som i år.

Noget er sket.

Stor evaluering

- Regnskabet er i virkeligheden resultatet af en stor evaluering, vi gennemførte i foråret 2007. Vi opdagede, at jo mere travlt vi havde, desto færre penge tjente vi. Det fik os til en gennemgribende analyse af, hvad det var, vi var bedst til. Vi iværksatte et lean-projekt, der skulle afdække en lang række processer - som for eksempel specifikke krav til den enkelte medarbejders kompetencer. Det affødte blandt andet, at samtlige medarbejdere siden har deltaget i kurser med henblik på indførelse af lean. Evalueringen resulterede også i ansættelsen af vores første fuldtidsplanlægger og en gennemgang af, hvilke ordrer vi fremadrettet skulle ja til, og hvilke vi ikke ville røre, siger adm. direktør Leif Thomsen, Danstoker.

Den lean-proces, der nu er i fuld gang i Herning, vil ligeledes blive gennemført på den tyske fabrik.

Årets rekordregnskab har i høj grad sammenhæng med initiativerne på de indre linjer, men Danstoker har også nydt godt af den internationale klimadiskussion, hvor populært sagt alle lige fra vores egen statsminister til den tyske kansler og den kommende amerikanske præsident taler om klima.

Skarpe skal udviskes

Klimainitiativerne baner vejen for kedler, der anvender biomasse og affald. Den skarpe opdeling mellem de to fabrikker i koncernen er da også ved at blive udvisket en smule i kølvandet, så Omnical i stigende grad er begyndt at interessere sig for Danstokers teknologier, men der er ingen intentioner om at opgive produktionen af olie- og gaskedler, fastslår Leif Thomsen.

- Vi er godt nok blevet kritiseret for ikke at koncentrere os 100 procent om biomasse- og affaldskedlerne, men oliepriserne vil også i fremtiden være ustabile. Derfor eksisterer markedet for olie- og gaskedler også i fremtiden, og vi er faktisk begyndt at hente store synergigevinster ud af samarbejdet mellem Omnical og Danstoker gennem blandt andet teknologioverførsel, siger Leif Thomsen.

Selv om de tørre tal i Danstoker-koncernens regnskab synes at dementere krisen, er virkeligheden noget mere nuanceret, mener direktøren.

- Mange ting skal falde i hak for at opnå et resultat som det, vi har opnået. Men det vil være helt forkert at sige, at vi ikke har mærket krisen. Det har ikke så meget med efterspørgslen at gøre. Det er mere et spørgsmål om, at enkelte kunder er røget ind i finansieringsproblemer.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen