Berlingske Business

Ejerledere jagter tålmodig kapital

Flere ejerledere jagter »tålmodig kapital«, når de skal have finansieret nye forretningsprojekter. Det klassiske mønster for samarbejdet mellem ejerledere og banker er under forandring.

Flere ejerledere leder med lys og lygte efter nye finansieringsmuligheder.

Ifølge Ejerlederne er virksomhederne i forbindelse med finanskrisen blevet langt mere bevidste om betydningen af »tålmodig kapital«, når virksomhederne afsøger markedet for finansiering af vækst og udviklingsmuligheder.

Desuden er ejerledere blevet mere åbne over for at få eksterne partnere ind i virksomhedens bestyrelse og få ro på udviklingen gennem mere risikovillig kapital som alternativ til kassekreditter og lån.

- Ejerledere er blevet mere åbne over for alternativ finansiering til bankerne. Det er der slet ingen tvivl om. Ejerledere kigger andre veje end bankerne, siger Hans Jørgen Dalum.

En undersøgelse for godt fire år siden blandt Ejerledernes medlemmer viste ellers, at blot seks procent ville anvende venturekapital til finansiering af forretningsprojekter, mens hver tredje virksomhed ville anvende bankfinansiering. Desuden havde blot syv procent eksterne partnere som medejere.

Det er det mønster, der ifølge Ejerledernes formand nu forandrer sig, da ejerledere i stigende omfang finder alternativer til bankerne – både hvad angår kapital og rådgivning.

Rådgivning i krisetid

Om det er af lyst eller nød, der får ejerledere til at kigge andre steder hen, ifølge ejerlederformanden, være usagt. I hvert fald viser en udlånsundersøgelse fra Nationalbanken, at kreditpolitikken blandt bankerne er strammet mest over for erhvervskunderne.

Ifølge vicedirektør Rolf Kjærgaard, Vækstfonden, er bankerne presset så hårdt på deres likviditet, at vækstfonden har oplevet et regulært dyk i antallet af banker, der efterspørger kautionslån til forretningsprojekter, hvor Vækstfonden kautionerer for bankernes tab ved udlån. Det tolker han som, at bankerne har betydeligt mindre likviditet til rådighed end for 12 måneder siden.

Ifølge Hans Jørgen Dalum, er finanskrisen også blevet en »øjenåbner« for ejerledere, idet den har vist behovet for »tålmodig kapital«. Men der er også virksomheder, der er tvunget til at henvende sig andre steder end i bankerne for at få deres projekter finansieret.

- Der er slet ingen tvivl om, at ejerlederne i øjeblikket opsøger alternative finansieringskilder. Den rådgivning, mange ejerledere fik for 18 måneder siden, kunne være godt i nuet. Men i dag, hvor det hele er strammet til, er det reelt en løkke, der er lagt om halsen. Det er en helt anden rådgivning, der er brug for i krisetider, siger Hans Jørgen Dalum.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen